Noors hof deelt heftige gezondheidsupdates koning Harald

De vorst zit nog wel even in de lappenmand.

Het had zo’n mooie vakantie moeten worden voor de Noorse vorst. Helaas kreeg koning Harald op reis in Maleisië te maken met allerhande gezondheidsproblemen, en werd hij zodoende opgenomen in een lokaal ziekenhuis. Ondertussen houdt het Noorse hof ons goed op de hoogte met regelmatige updates over z’n status, maar zijn niet al die updates even positief.

Ziekte

Eind februari deelde het Norske Kongehus slecht nieuws rond koning Harald: tijdens zijn vakantie in het prachtige Maleisië moest de vorst onverhoopt worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een infectie. “De koning krijgt goede begeleiding van zowel Maleisisch als Noors medisch personeel”, luidde de verklaring.

Enkele dagen later verklaarden paleisbronnen dat de lijfarts van de vorst aanwezig was in het ziekenhuis van Langkawi, waar de krasse knar naar verluidt genezende was van z’n infectie. Ook deelde zoon Haakon dat het inderdaad beter leek te gaan met z’n vader tegenover de pers.

Pacemaker

Dit weekend deelde het Noorse hof plotsklaps dat koning Harald voorzien is van een tijdelijke pacemaker in het Hospital Sultanah Maliha in Langkwawi. De officiële berichtgeving stelde afgelopen zaterdag: “De pacemaker is geïmplanteerd vanwege een lage hartslag. Deze beslissing werd eerder vandaag gemaakt, en de procedure is goed verlopen. Zijne Majesteit maakt het goed gezien de omstandigheden, maar heeft nog steeds rust nodig.”

De pacemaker zou volgens de persoonlijke arts van de koning, Bjørn Bendz, de reis terug naar huis een stuk veiliger moeten maken voor Harald.

Home sweet home

Gisteren verschenen er bovendien nog twee updates vanuit het Kongehus: zo werd allereerst aangekondigd dat Harald (vergezeld door zijn Sonja) op weg was naar het vliegveld van Langkawi, en in de avond was er de bevestiging dat Harald weer goed was aangekomen in Noorwegen.

Hier kan de vorst echter niet meteen door naar huis. Zo moet hij de komende dagen ter behandeling in het Rikshospitalet blijven. Wat de plannen zijn qua ingrepen (die pacemaker is immers een tijdelijk exemplaar) heeft het hof verder niet gedeeld. Wel is het duidelijk dat Harald de komende twee weken nog rust zal nemen. Na zijn verblijf in het ziekenhuis kan de 87-jarige vorst thuis rustig verder herstellen.

Ondertussen neemt kroonprins Haakon als regent de honneurs waar.

Hopelijk is de vorst snel weer op de been!

Bron: Royalcourt.no, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws