Gezondheidsupdate: koning Harald voorlopig nog niet aan het werk

De 87-jarige vorst zou zijn taken eigenlijk vanaf vandaag hervatten.

Nadat koning Harald vorige maand een permanente pacemaker heeft gekregen, zou hij vanaf vandaag zijn officiële taken als koning weer oppakken. Toch deelt het Noorse hof afgelopen weekend een nieuwe update over zijn gezondheid: zijn ziekteverlof wordt nog eventjes verlengd.

Gezondheid

Eind februari deelde het Norske Kongehus slecht nieuws rond koning Harald: tijdens zijn vakantie in het prachtige Maleisië moest de vorst onverhoopt worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een infectie. “De koning krijgt goede begeleiding van zowel Maleisisch als Noors medisch personeel”, luidde de verklaring. Uiteindelijk is Harald hier voorzien van een tijdelijke pacemaker.

Het duurde niet heel lang of Harald was terug in eigen land, waar hij werd opgenomen in het ziekenhuis om verder te herstellen. Het Noorse hof deelde dan ook een voorzichtig positieve update: de infectie leek onder controle, en er kon worden toegewerkt naar een nieuwe operatie.

Ziekteverlof verlengd

Die laatste ingreep, waarbij Harald een permanente pacemaker kreeg, is nu bijna een maand geleden. Vandaag zou de koning zijn werkzaamheden hervatten, maar dat streven bleek toch iets te enthousiast.

Het Noorse hof kondigde afgelopen zaterdag, twee dagen voor dato, aan dat hij na zijn ziekenhuisopname nog twee weken zal rusten, tot 22 april.

Zoonlief kroonprins Haakon blijft tijdelijk regeren terwijl zijn vader verder herstelt. Het paleis heeft ook bevestigd dat andere leden van de koninklijke familie, zoals kroonprinses Mette-Marit en koningin Sonja de komende weken belangrijke taken van de koning zullen overnemen.

Dankbaar

Natuurlijk was het flink schrikken voor de Noorse royals én de rest van de bevolking. Hoewel Harald al langer kwakkelt met zijn gezondheid, leek de situatie niet eerder zo ernstig als nu. Via allerhande wegen hebben de Noren dan ook hun steun betuigd aan de vorst en zijn familie. Na deze stroom van beterschapswensen heeft het koninklijk paar via Instagram gereageerd om hun dank te tonen.

“We willen u graag bedanken voor alle zorgen, hulp, en steun gedurende de ziekte van de koning tijdens onze vakantie in Maleisië. We hebben de warmte van het Noorse volk gevoeld gedurende deze tijd. Wij zijn door deze forse betrokkenheid geraakt en gesterkt. Ik dank u allen voor de zorg die u ons als familie hebt getoond.” Ook kon het medisch personeel van het ziekenhuis in Maleisië rekenen op een hartelijk bedankje vanuit het Kongehus.

Hoewel de koning de komende tijd dus nog wel even buiten beeld blijft, zit er gelukkig verbetering in de situatie. We hopen op een spoedig herstel!

Bron: Hello Magazine, The Royal House of Norway, Archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws