Noorse royals bedanken voor steun tijdens zware periode

Het koninklijk paar is 'erg geraakt' door alle steunbetuigingen.

Het gaat al een poosje niet goed met de Noorse koning Harald. Zo zag hij z’n vakantie in Maleisië abrupt ten einde komen vanwege een infectie, waarvoor hij naar het ziekenhuis moest. Eén spoed-operatie en een medische vlucht naar huis later, gaat het weer een stukje beter met de 87-jarige vorst. Via sociale media spreken Harald en Sonja nu hun dank uit voor alle steun die zij hebben gehad de afgelopen dagen.

Ziekte

Eind februari deelde het Norske Kongehus slecht nieuws rond koning Harald: tijdens zijn vakantie in het prachtige Maleisië moest de vorst onverhoopt worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een infectie. “De koning krijgt goede begeleiding van zowel Maleisisch als Noors medisch personeel”, luidde de verklaring. Uiteindelijk is Harald hier voorzien van een tijdelijke pacemaker.

Inmiddels is Harald terug in eigen land, waar hij is opgenomen in het ziekenhuis om verder te herstellen. Gisteren deelde het Noorse hof een voorzichtig positieve update: de infectie lijkt onder controle, en volgende week kan de koning opnieuw onder het mes. Dan wordt er een permanente pacemaker geplaatst.

Dankbaar

Natuurlijk was het flink schrikken voor de Noorse royals én de rest van de bevolking. Hoewel Harald al langer kwakkelt met zijn gezondheid, leek de situatie niet eerder zo ernstig als nu. Via allerhande wegen hebben de Noren dan ook hun steun betuigd aan de vorst en zijn familie. Na deze stroom van beterschapswensen heeft het koninklijk paar via Instagram gereageerd om hun dank te tonen.

“We willen u graag bedanken voor alle zorgen, hulp, en steun gedurende de ziekte van de koning tijdens onze vakantie in Maleisië. We hebben de warmte van het Noorse volk gevoeld gedurende deze tijd. Wij zijn door deze forse betrokkenheid geraakt en gesterkt. Ik dank u allen voor de zorg die u ons als familie hebt getoond.”

Medische zorg

Ook kan het medisch personeel van het ziekenhuis in Maleisië rekenen op een hartelijk bedankje vanuit het Kongehus.

Ten slotte deelt het koninklijk paar nog een kleine update over de situatie van Harald: “De koning wordt nu deskundig verzorgd in het Rikshospitalet. We bedanken iedereen die ons in deze moeilijke situatie heeft bijgestaan met zorg, praktische, en medische hulp.”

Hoewel de koning de komende tijd dus nog wel even buiten beeld blijft, zit er gelukkig verbetering in de situatie. Ondertussen neemt zoonlief Haakon als regent de honneurs waar voor z’n vader. Fingers crossed dat Harald binnenkort weer helemaal op de been is!

Bron: Det Norske Kongehuset | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws