Maakt het leven mooier

Citytrip plannen? Geniet van een break op zonnig Malta!

Een zomerse getaway middenin de Méditerranée.

Het is in de zomer goed toeven in Zuid-Europa, dat weet iedereen. Maar mocht je eens iets anders willen dan de Franse kust of een Spaanse badplaats, dan tippen wij graag een bezoekje aan Malta! Zonnig, Mediterraans, en oh zo sfeervol: dat is Malta ten voeten uit. Wij delen de leukste hotspots, must-visits en uitstapjes.

Malta

Het eilandstaatje Malta is het toppunt van klein maar fijn: je kunt binnen een mum van tijd lekker island hoppen en vele highlights liggen slechts een steenworp van elkaar verwijderd. Met een ligging net ten zuiden van Sicilië, duurt een vlucht vanuit Amsterdam slechts zo'n drie uren. Zo vind je dat Mediterraanse eilandgevoel vlak naast de deur!

Good to know: de drie Maltese eilanden, Malta, Gozo en Comino, kennen een Mediterraans warm klimaat. Dit betekent dat je in de zomer volop van de zon kunt genieten en dat de temperaturen in de winter nog ruim boven het vriespunt liggen. Ideaal voor een snelle city getaway – het hele jaar door.

Valletta

Bij een reis naar Malta hoort natuurlijk een bezoek aan de hoofdstad Valletta, gelegen op het grootste eiland, Malta. Deze prachtige stad is net een openluchtmuseum en is in 2018 zelfs verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het straatbeeld kenmerkt zich door historische gebouwen, met kleurrijke deuren en balkons en steile maar charmante steegjes.

Valletta wordt omlijst door torenhoge vestingmuren met mooie parken en zonnige terrassen, maar je vindt er ook indrukwekkende kerken en tal van musea. Valletta oogt typisch Zuid-Europees en is een compacte stad die je perfect te voet kunt ontdekken. Kiezen uit zoveel schoon is moeilijk, maar we hebben een top vijf samengesteld van de plekjes die je niet mag missen in Valletta.

Sint-Janscokathedraal

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Valletta is wellicht de Sint-Janscokathedraal. Deze van buiten sobere kerk, die is gebouwd in opdracht van de ridders van de Orde van Malta, valt met name op door zijn weldadige barokke interieur.

Je kunt hier uren ronddwalen om alle prachtige versierde standbeelden te bezichtigen. Van vloer tot en met het plafond: je kijkt je ogen uit aan de eindeloze decoraties. Voor een echt stukje haute culture zit je hier ook goed: hier vind je namelijk ook een heuse Caravaggio, De onthoofding van Johannes de Doper, tussen alle kunstwerken!

Upper Barrakka Gardens

Voor het mooiste uitzicht van Valletta moet je naar de Upper Barrakka Gardens. Dit pittoreske park ligt op de oostelijke vestingmuur en biedt een prachtig uitzicht over de  Grand Harbour. Met al z'n groen, fonteinen en zuilengalerijen is het hier goed toeven.

Hier merk je meteen dat Valletta doordrenkt is van historie en cultuur. Zo wordt hier namelijk een bijzondere traditie in stand gehouden: elke dag wordt er om 12.00 en 16.00 uur stipt een kanonschot afgevuurd als traditioneel saluut. Spannend!

Nationaal Archeologisch museum

In het Nationaal Archeologisch Museum kun je vondsten uit de prehistorie tot en met de middeleeuwen bewonderen. Ondanks z'n geringe formaat, kent Malta namelijk een indrukwekkend aantal archeologische vindplaatsen.

Van prehistorische beeldhouwwerken tot Fenicische sarcofaag of Egyptische juwelen uit de oudheid: je kijkt hier je ogen uit aan alle bijzondere vondsten!

Grootmeesterspaleis

Ook vind je in de hoofdstad het Grootmeesterspaleis, een bijzonder bouwwerk dat stamt uit de zestiende eeuw. Het is een prachtig paleis met veel bijzondere details, fresco’s en pittoreske binnenplaatsjes met veel kunst. Het Grootmeesterspaleis heeft lange tijd ook het kantoor van de President van Malta gehuisvest.

Wanneer je hier binnenloopt, adem je meteen een gigantische hoeveelheid historie in. Volop pracht en praal om je hart aan op te halen, en als echte royalty watcher is zo'n paleis natuurlijk een must-visit.

Caffe Cordina

En last but not least: drink een kopje koffie op het terras van Caffe Cordina. Deze culinaire hotspot is een begrip in Valletta en bestaat al 175 jaar. Het café vind je aan het Pjazza Reġina, op luttele seconden van het Grootmeesterspaleis.

Met z'n centrale ligging en ongedwongen sfeer is Caffe Cordina een heerlijke plek om onder het genot van een kopje koffie mensen te kijken en bij te komen. Extra smakelijk: je geniet hier van lokale lekkernijen en gebakjes – van heerlijke zoetigheden met ricotta en chocolade, tot hartige pasta's en sandwiches op traditioneel Maltees ftira-brood. Smullen gegarandeerd!

Eilandhoppen

Mocht je na Valletta de smaak lekker te pakken hebben: er zijn volop zeilscheepjes en luxe jachten beschikbaar waarmee je tussen de pittoreske kustplaatjes op Malta en Gozo kunt reizen.

Van dagtrip tot meerdaags uitstapje: met de uitstekende bootverbindingen heb je volop opties. Nadat je Valletta verkend hebt, kun je zo ook de omliggende eilanden nog verkennen met hun sprookjesachtig blauwe wateren, pittoreske wijngaarden, en lokale delicatessen.

Nieuwsgierig geworden? Op zoek naar meer tips? Kijk dan op visitmalta.com!

Bron & Beeld: Visit Malta