Glamour met een knipoog

It's official: Ibrahim Iskandar gekroond tot koning van Maleisië

Driewerf hoera!

Traditionele pracht en praal en markeerden afgelopen zaterdag de installering van de nieuwe koning van Maleisië. Niemand minder dan de voormalig sultan van Johor, Ibrahim Iskandar, beloofde de vijfjarige termijn waarin hij aan het roer van het land zal staan, eerlijk doch rechtvaardig te vervullen.

Kroning

Hoewel hij begin dit jaar al werd beëdigd, vond de officiële kroning pas gisteren plaats. Gehuld in een zwart-gouden traditionele ceremoniële outfit inclusief hoofddeksel, werden de sultan en zijn vrouw, Raja Zarith Sofiah, verwelkomd met een militaire groet alvorens zij de troon bestegen.

Beeld: NL Beeld

Aan het begin van de ceremonie kreeg Ibrahim een exemplaar van de koran overhandigd. Ook ontving de vorst een gouddolk, welke symbool staat voor macht. Premier Anwar Ibrahim beloofde vervolgens de eeuwige trouw aan zijn regering en daarna riep hij sultan Ibrahim uit tot de nieuwe koning van Maleisië.

Beeld: NL Beeld

Nadat de sultan de eed had afgelegd, klonk er vanuit de gasten in de zaal driemaal het welbekende 'Lang leve de koning'. De kroning telde meer dan 700 aanwezigen, waaronder de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, en de Bahreinse koning Hamad Isa al Khalifa. Om de hele happening feestelijk af te sluiten werd er 's avonds een ongetwijfeld schitterend koninklijk banket georganiseerd.

Actieve monarch

In Maleisië rouleert de troon tussen de leden van de zogenaamde Majlis Raja-Raja – vrij vertaald de Raad van Heersers. De negen leden van deze raad kiezen uit hun midden elke vijf jaar een nieuwe koning, die zichzelf dan de Yang di-Pertuan Agong mag noemen. Ibrahim werd op 31 januari al geïnstalleerd in het koninklijk paleis in Kuala Lumpur. Te midden van de sultans van de resterende deelmonarchieën legde hij de eed af. Deze sultans maken later weer kans om koning te worden.

Beeld: NL Beeld
Beeld: NL Beeld

Kort voor dit plechtige moment, liet Ibraham al aan de Singaporese krant The Strait Times weten dat hij voornemens is om een 'actieve monarch te zijn'. En in dat opzicht is er goed nieuws voor de kersverse vorst. Want hoewel de koning voorheen voornamelijk een ceremoniële rol bekleedde, is zijn politieke invloed de afgelopen jaren gegroeid. Ibrahim is, in de vijf jaar dat hij op de troon zit, voornemens om zich te concentreren op het bestrijden van corruptie én het vergroten van eenheid in het land.

Schoonzoon

Ibrahim is de voormalig sultan van de staat Johor. Een aantal jaar geleden was zijn familie in het Nederlandse nieuws, aangezien zijn enige dochter, Aminah, trouwde met de Nederlander Dennis Verbaas. De uit Lisse afkomstige Dennis werkte, voordat hij de dochter van Ibrahim leerde kennen, als fotomodel in verschillende Aziatische landen. De Maleisische prinses en het Zuid-Hollandse model trouwden in 2017, nadat Dennis zich bekeerd had tot de Islam. De Nederlander werd door zijn huwelijk geen prins, maar kreeg wel de adellijke aanspreektitel ‘Dato’.

Tijdens de grootse inhuldiging afgelopen januari, kon Dennis natuurlijk niet ontbreken. Zo is op de vijfde slide van onderstaande Instagram-post te zien hoe hij hand in hand met zijn droomprinses te paleize arriveerde voor dit belangrijke moment in zijn schoonvader's carrière.

Over het algemeen staat de Dato echter niet heel prominent in de spotlights. Wel deelde het hof bijvoorbeeld enkele kiekjes van de traditionele eerste knipbeurt van zijn jongste telg – een belangrijke mijlpaal in de Maleisische cultuur, die uitgebreid gevierd wordt in het bijzijn van de hele familie.

Bron: ABC News, Malay Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld