Maakt het leven mooier

Wil je weten: dit salaris verdient prins William in een jaar

Ka-ching!

Dat koninklijke families wereldwijd goed in de slappe was zitten, is geen geheim. Van prestigieuze paleizen tot dure designerjurken, royals stralen rijkdom uit - en dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Maar wat komt er eigenlijk concreet op hun bankrekening binnen? Nou, voor prins William is dat in ieder geval geen misselijk bedragje.

Hertogdom Cornwall

Als working royal ontvangt William geen standaard loonstrookje aan het einde van de maand. Zijn jaarlijkse uitgaven worden voor een groot deel betaald door het hertogdom Cornwall, een estate dat in 1337 werd opgericht door koning Edward III om de troonopvolger van geld te voorzien. Het omvat uit een uitgestrekt landgoed, ter waarde van zo'n 1 miljard euro, bestaande uit 130.000 hectare aan land, boerderijen, huizen en andere bezittingen. De opbrengsten hiervan financieren de publieke uitgaven, private uitgaven én liefdadigheidsuitgaven voor de Prince of Wales en zijn familie.

Miljoenen

In een nieuw koninklijk rapport van het hertogdom Cornwall wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe de inkomsten en uitgaven er afgelopen jaar uitzagen. En dat gaat om behoorlijke bedragen: voor het boekjaar 2023-2024 was er sprake van een surplus van £23.6 miljoen, omgerekend meer dan 28 miljoen euro.

Wat er met dat geld gedaan wordt? Dat gaat dus naar Wills, Kate en de drie kinderen. Een lekker zakcentje om te besteden natuurlijk, dus wij snappen wel dat prins af en toe wat extravagante uitgaven doet.

Officieel is het hertogdom Cornwall trouwens vrijgesteld van belasting. Toch is Wills de moeilijkste niet: hij betaalt vrijwillig inkomstenbelasting tegen het hoogste tarief over het bedrag dat overblijft na aftrek van zijn uitgaven. Da's dan wel weer schappelijk.

Hoeveel verdient Amalia?

Als troonopvolger heb je natuurlijk de dealen met een behoorlijke verantwoordelijkheid, dus het is niet gek dat hier ook een royale compensatie tegenover staat. Al wek je er misschien niet de meeste sympathie mee bij het 'gewone' volk. Onze eigen troonopvolgster Amalia ontving dan ook veel lof in binnen- én buitenland toen zij in eerste instantie aangaf geen gebruik te willen maken van de centen die haar grondwettelijk  zouden worden toebedeeld.

Inmiddels weten we natuurlijk dat zij hierin van gedachten is veranderd. Vanaf 2025 zal het oudste A'tje zo'n 1,8 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Daarvan is 300.000 euro gereserveerd als inkomen, en 1,5 miljoen euro voor personele en materiële uitgaven. Niet zo'n exorbitant hoog bedrag als prins William ontvangt natuurlijk, maar ach - je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld