Glamour met een knipoog

Hossende Oranjes: hoe de Koninlijke familie erop los feest

Van vorstelijk feest tot 'een koning onwaardig' – de Oranjes houden wel van een feestje!

France: Olympic Games Opening Ceremony (Paris2024)

Dit weekend gingen de beelden van een vrolijk springende Willem-Alexander en Máxima de hele wereld over. Samen met een selectie atleten van TeamNL lieten ons koningspaar én prinsessen Amalia en Alexia zien dat ook zij niet ongevoelig zijn voor de feestelijke deuntjes van Snollebollekes. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat zij zingend en springend opgaan in de menigte bij een sportevenement.

Links rechts met de Oranjes

Er zijn weinig dingen waarmee je een groep Oranje-supporters zó snel in beweging krijgt, als het nummer Links Rechts van Snollebollekes. Van virale festivalvideo's tot Oranje-gekleurde straten tijdens het EK – en nu zelfs de Koninklijke familie in het Olympisch dorp! Via Instagram deelde zanger Rob Kemps de feestelijke video:

En op Instagram deelden onze Oranjes ook zelf enkele vrolijke foto's van het spontane feestje op straat in het Olympisch Dorp:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Er wordt vrolijk gehost, gesprongen en meegezongen, en als je niet beter zou weten, dan zou je wellicht denken dat de leden van onze vorstelijke familie gewoon onderdeel zijn van de Olympische delegatie.

Vorstelijke supporters

Het is door de jaren al vaker gebleken dat de leden van ons Koninklijk Huis niet vies zijn van een sportfeestje. Natuurlijk is Willem-Alexander al sinds 1998 lid van het Internationaal Olympisch Comité, en daarvoor was hij tussen 1995 en 1998 beschermheer van het Nederlands Olympisch Comité/de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). En ja, laten we wel wezen, in zijn vorstelijke functie komen daar ook gewoon een aantal officiële, ceremoniële evenementen bij kijken. Zo is er bijvoorbeeld de traditionele huldiging van de winnende sporters te paleize na de Spelen:

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima met de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen. (Beeld: NL Beeld)

Maar uiteindelijk is het vooral in het heetst van de strijd dat we de emoties echt zien loskomen bij ons koningspaar.

Zo zijn er eindeloze kiekjes van een brullende Wim-Lex en Máxima, die hun stembanden in de strijd gooien om de sporters naar die felbegeerde gouden plak te schreeuwen.

In 2008 in Beijing (Beeld: NL Beeld)

Ook bij de openingsceremonie van de Spelen, afgelopen vrijdagavond, waren onze Oranjes enthousiast feestend op de bühne te spotten:

Beeld: NL Beeld

Feestje bouwen

Maar goed, een keertje je gezicht uit de plooi bij het aanmoedigen van je nationale trots? Dat moet kunnen, non? Onze Oranjes zijn echter ook graag geziene gasten in het TeamNL Huis, dat voorheen bekend stond als het Holland Heineken House. Hier wordt elke dag van de Spelen traditiegetrouw afgesloten met feest voor de winnaars – en een flinke lading pils voor de verliezers om hun verdriet te vergeten. Als het koningspaar daar te gast is, dan betekent dat natuurlijk groot feest! Zo is er ruimte voor een pakkerd voor de (dan nog) toekomstig koningin, zoals judoka Ruben Houkes hier in 2008 bewees.

Toenmalig prinses Máxima in het Holland Heineken House met judoka Ruben Houkes, 2008. (Beeld: NL Beeld - Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen)

En flink hossen en dansen? Dat kan ook gewoon!

https://www.youtube.com/watch?v=dZW7KC1HM-I

Na de zilveren medaille van judoka Deborah Gravestijn werd het Holland Heineken House nog net niet afgebroken door het toenmalig kroonprinselijk paar, dat samen met Deborah en trainster Marjolein van Unen stampend en swingend over het podium sprong. Die sfeer zat er duidelijk goed in!

En de protocollen?

Ook in 1996 was de toen 29-jarige prins Willem-Alexander te gast bij de feestende sporters tijdens de Olympische Spelen in de Amerikaanse stad Atlanta. Aldaar werd hij gespot terwijl hij vrolijk Wat zijn die Yanken stil meeloeide met de enthousiaste menigte. De NOS schrijft jaren later dat niet iédereen dit gedrag kon waarderen, en dat het 'een toekomstig koning onwaardig' werd bevonden. Oeps...

Oud-volleyballer Bas van de Goor, die destijds deel was van de Nederlandse ploeg in Atlanta, heeft er echter alleen maar goede herinneringen aan. "Er gingen toentertijd verhalen dat hij als prins uit zijn rol viel. Maar wij vonden het vooral hartstikke mooi om met de prins te feesten. Wij konden het allemaal waarderen dat hij tussen ons kwam staan. Hij was ook razendsnel van de tribune gekomen. Het tekent zijn grote betrokkenheid bij de sport", zo deelde hij in 2013 al eens.

Kortom: ze zijn ook zo lekker gewoon gebleven. Wij hopen vooral op nog héél veel feestelijke video's de komende weken!

Bron: BN De Stem, NOS, NRC, Brabants Dagblad, AD.nl | Beeld: Beeld: PRO SHOTS / George Deswijzen

Royalty
  • Beeld: PRO SHOTS / George Deswijzen