Maakt het leven mooier

Volgende generatie royals spreidt hun vleugels: dit zijn hun toekomstplannen

De volgende generatie royals staat steeds meer op eigen benen. En dat betekent dat de koninklijke ouders van Europa binnenkort en masse met een leeg nest zitten. Maar hoe zien die grote plannen voor de jonge royals er eigenlijk uit? Wij duiken in de agenda's van prinsessen Alexia en Elisabeth en prinsen Christian, Emmanuel en Sverre Magnus, en zetten op een rijtje wat zij na de zomervakantie van plan zijn.

Kleine prinsjes en prinsesjes worden groot, en dat betekent dat zij hun vleugels spreiden en het ouderlijk nest zullen verlaten. En tja, dan zijn die paleisgangen opeens wel héél stilletjes. Dit zijn de toekomstplannen van de volgende generatie!

Prinses Alexia

Het tussenjaar van Alexia komt ten einde en zij zal – niet naar Groningen, helaas – vertrekken naar Londen. De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima begint na de zomer dan ook aan het University College London. Hier zal zij beginnen aan de studie Science and Engineering for Social Change. Of, in ons eigen taaltje: Wetenschap en Techniek voor Sociale Verandering. Een brede studie, die Alexia erop moet voorbereiden om 'een leider van de volgende generatie te worden op het gebied van sociale verandering', als we de website van de universiteit mogen geloven.

Prinses Amalia, koningin Máxima, koning Willem-Alexander, prinses Alexia en prinses Ariane met hondje Mambo tijdens de zomerfotosessie 2024. (Beeld: NL Beeld)

Prinses Elisabeth

Na het halen van haar Internationaal Baccalaureaat aan het Welsh United World College (ja, de school waar onze eigen Willem-Alexander en Alexia ook pupillen waren), stortte de Belgische kroonprinses Elisabeth zich vol overgave op een militaire training, en hierna volgde een bacheloropleiding aan het Oxfordse Lincoln College. Al dat studeren heeft haar duidelijk geen windeieren gelegd, want de prinses kan zich nu opmaken voor een flinke verhuizing! Elisabeth zal namelijk naar Boston vertrekken, om daar aan Harvard University een master-graad Public Policy te halen. Een flinke stap dus, voor de Belgische prinses!

Koning Filip en prinses Elisabeth bij haar afstuderen in Oxford. (Beeld: NL Beeld)

Prins Emmanuel

Het broertje van Elisabeth, de 18-jarige prins Emmanuel, heeft zijn middelbare schooltijd erop zitten. Hij heeft zijn internationaal baccalaureaat (IB) aan de International School of Brussels behaald en zal komend studiejaar een taal- en sportopleiding aan een academie in het buitenland gaan volgen. Welke school dat precies zal gaan zijn, maakt het paleis nog niet bekend.

Prinses Elisabeth en prins Emmanuel tijdens het Te Deum op 21 juli 2024. (Beeld: NL Beeld)

Kroonprins Christian

Kroonprins Christian van Denemarken heeft zijn middelbare schooltijd erop zitten. Hoewel zijn neef Nikolai er na zijn middelbare schooltijd voor koos om in Australië te gaan studeren, heeft Christian besloten om – net zoals Alexia vorig jaar – een tussenjaar te nemen. "Ik ga er waarschijnlijk op uit om de wereld te zien, nieuwe dingen te proberen en mezelf voor te bereiden op verschillende dingen", zo liet hij weten.

Prins Vincent, koningin Mary, kroonprins Christian, koning Frederik, prinses Isabella, en prinses Josephine bij diploma-uitreiking prins Christian, 24 juni 2024. (Beeld: NL Beeld)

Prins Sverre Magnus

We blijven even in Scandinavië, want ook prins Sverre Magnus heeft dit jaar z'n middelbare school afgerond. Wat hij hierna van plan is te doen, is nog niet bekendgemaakt. Zijn zus, prinses  b zit in het Noorse leger en zal na de zomer weer terugkeren in dienst.

Prins Sverre Magnus bij de viering van zijn 18e verjaardag. (Beeld: NL Beeld)

Andere royals

Amalia begint komend studiejaar alweer aan haar derde jaar aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl de jongste Oranje-telg, prinses Ariane, aan het tweede – en laatste – jaar van haar opleiding in Italië begint.

In Spanje begint prinses Leonor na de zomer aan haar tweede jaar militaire training. Na een jaar op de academie in Zaragoza, vertrekt zij volgende maand naar de Escuela Naval Militar om daar een jaar lang marine-ervaring op te doen. Zusje prinses Sofía begint na de zomer aan haar tweede jaar op het Atlantic World College in Wales, waar ze voor haar Internationaal Baccalaureaat zal gaan. In het voorjaar van 2025 is de prinses van plan om net zoals haar zus ook minimaal een jaar het leger in te gaan.

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Drieluik volgende generatie royals met prinses Elisabeth en prins Emmanuel, koning Willem-Alexander en prinses Alexia, en prins Christian en koning Frederik. (Beeld: NL Beeld)