Maakt het leven mooier

Feest in Noorwegen: kroonprinses Mette-Marit is jarig

Hiep hoera voor Mette-Marit: De Noorse kroonprinses blaast vandaag 51 kaarsjes uit. Ter ere van deze dag deelt het Noorse hof een prachtig portret van de prinses.

In Noorwegen kunnen de vlaggen uit, want kroonprinses Mette-Marit wordt 51 jaar! Hoewel ze toch een behoorlijk tumultueuze periode achter de rug heeft, hopen we dat ze vandaag even zorgeloos kan genieten en éxtra in het zonnetje wordt gezet.

Kroonprinses Mette-Marit

Ter ere van Mette-Marits verjaardag deelt het Noorse hof op Instagram een prachtig portret van de prinses. "Vandaag is kroonprinses Mette-Marit jarig! 🎈✨", staat erbij geschreven.

Een prachtig, heel natuurlijk portret wat ons betreft. En dat past ook helemaal bij hoe de prinses zichzelf omschrijft. "Ik ben een normaal mens, ik ben kwetsbaar. En niet zo perfect als de samenleving van me verwacht", zei ze ooit. "Ik voel me vaak niet goed genoeg. Mijn man zegt dat ik me op het positieve moet concentreren. Dat werkt, ik denk tegenwoordig even na voor ik iets negatiefs zeg. Het is beter om te praten over dingen die goed gaan."

Mette-Marit en Haakon

De prinses werd geboren als Mette-Marit Tjessem Høiby in 1973, en zij is de echtgenote van de Noorse kroonprins Haakon. In 1999 kregen de twee verkering, en dat mondde uit tot een royal wedding in 2001.

Kroonprins Haakon en Mette-Marit op hun trouwdag in Oslo, 2001 (Beeld: NL Beeld)

Het kroonprinselijk paar heeft ze twee kinderen, prinses Ingrid Alexandra (2004) en prins Sverre Magnus (2005).

Haakon en Mette-Marit met hun kinderen, prinses Ingrid Alexandra en prins Sverre Magnus in 2023 (Beeld: NL Beeld)

Enorme steun

Voordat Mette-Marit de prins leerde kennen had ze er al leuk op los geleefd, en was ze een alleenstaande moeder van zoon Marius Borg Høiby (1997). Zowel zij als zoontje Marius werden echter nadrukkelijk geaccepteerd door de koninklijk familie, wat ze “een enorme steun” noemde. Sinds haar huwelijk in 2001, en vooral sinds de komst van prinses Ingrid Alexandra, is Mette-Marit enorm gegroeid in haar rol als Noorse 'Moeder Aarde'.

Geweldsincident Marius

Toch levert haar eerstgeboren zoon haar ongetwijfeld ook de nodige kopzorgen op. Afgelopen week nog, werd Marius gearresteerd vanwege een incident waarbij ‘verbaal en fysiek geweld’ gebruikt zou zijn. Een vrouw van twintig liep hierbij een hersenschudding op. Marius werd na een ondervraging weer vrijgelaten, waarna hij in Skaugum werd opgevangen door zijn moeder.

Kroonprins Haakon reageerde eerder al op het incident rondom zijn stiefzoon. “Het is een ernstige situatie wanneer de politie erbij betrokken is, zoals nu het geval is”, zei hij. “Tegelijkertijd denk ik niet dat het goed is dat ik me op dit moment met de zaak ga bemoeien. Maar het is duidelijk dat een zaak als deze ook effect heeft op mij.”

Zelf onthulde Marius te kampen met verschillende mentale stoornissen én drugsproblemen, maar volgens hem is dat geen excuus voor wat er gebeurd is. "Ik wil de verantwoordelijkheid nemen voor wat ik heb gedaan, en zal een eerlijke verklaring afleggen aan de politie.”

Verjaardag

Afijn, wij hopen dat Mette-Marit alle drama en hectiek van de afgelopen tijd vandaag toch een beetje aan de kant weet te zetten, want een verjaardag hoort natuurlijk gevierd te worden. Beau Monde wenst haar in ieder geval een fijne verjaardag en een gelukkig nieuw levensjaar toe!

Bron: Instagram @detnorskekongehus | Beeld: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff