Maakt het leven mooier

Doutzen Kroes maakt comeback op Vogue cover: 'Moest even helemaal terug naar nul'

Doutzen is back. Nadat zij jaren geleden uit de spotlight stapte, maakt het model nu haar comeback op Vogue’s septembercover. In het blad vertelt openhartig over haar leven, én over de keuze om haar modellencarrière nieuw leven in te blazen.

Jarenlang was Doutzen Kroes één van de meest succesvolle modellen ter wereld, maar dat stopte toen zij in 2022 een punt achter haar carrière zette. Toch betekende dit geen definitief einde, want Doutzen is terug. De 39-jarige siert de cover van de septemberissue van de Nederlandse Vogue.

Doutzen is back

In de nieuwste Vogue doet Doutzen haar verhaal, en legt ze uit waarom ze uit de spotlight stapte. "Iedereen kon zijn creatieve ei op mij kwijt, fotografen, stylisten, visagisten, maar ik werd niet gehoord. Daar was ik zó klaar mee. Als model had ik nooit een stem, daar kwam onder andere mijn rebellie ook uit voort." Uit angst om niet meer geboekt te worden, kon Doutzen naar haar idee nooit 'nee' zeggen tegen een belangrijke klant. En dat werd haar te veel. "Ik móést even uit die ratrace, helemaal terug naar nul.”

Hoewel ze nu toch besluit om een comeback te maken, pakt ze de dingen tegenwoordig wel alles aan. Als model wil ze haar eigen keuzes maken, want naar eigen zeggen werd ze veel te lang geleefd. "Als mensen dat tegen me zeiden, dacht en antwoordde ik: welnee, ik bepaal alles zelf, maar ik kwam erachter dat ik totáál ben geleefd. ‘Professioneel’ noemen klanten dat, als je je mond houdt en nooit klaagt. Ook niet als je bij -5 graden in bikini de kou in rent, of om twee uur ’s nachts in badjas nóg wacht op die doorpas voor een show."

Comeback op de catwalk

De Vogue-cover is voor Doutzen weer haar eerste shoot sinds ze in 2022 aankondigde te stoppen met modellenwerk. Al maakte ze al wel een comeback op de catwalk. Zo liep ze eerder dit jaar een show van Victoria’s Secret, maar ook voor andere grote designermerken als Chloé en Alaïa.

Embed from Getty Images

Doutzen op de catwalk voor Chloé tijdens de Paris Fashion Week Fall/Winter 2024-2025

Truien van schapenwol

De foto's voor Vogue, die vanaf donderdag in de winkels ligt, werden gemaakt op Ibiza. Maar daarnaast ging het tijdschrift ook langs bij haar ouderlijk huis in Friesland. Op Instagram deelt Vogue Nederland een aantal unieke beelden van dit bezoekje.



Het model vertelt openhartig over de omgeving waarin zij is grootgebracht. "Ik kom uit een Fries calvinistisch, idealistisch nest. De wereld redden, goed zijn voor de natuur en de gemeenschap: dat zit er bij mij ingebakken. Als kind mocht ik ook nooit lang douchen. Bij ons thuis ging het er niet over wie er op de cover van Vogue stond, we hadden een abonnement op Natuurmonumenten en het partijblad van GroenLinks. Ik droeg truien van schapenwol die mijn moeder had gebreid. Als iemand in een grote auto reed, vonden mijn ouders daar iets van.”

Doutzen vervolgt: "Daardoor heb ik me altijd afgevraagd of ik het wel goed deed, want ik redde geen levens. Mijn vader was wel trots, soms in het openbaar iets te, maar vooral voor mijn moeder gold lang: niet je kop boven het maaiveld uitsteken. Ik heb bij haar altijd een laag van stille veroordeling gevoeld. Toen ik haar dat laatst durfde te vertellen, schrok ze enorm, ze was zich er niet van bewust. Eerlijk zijn, zo kom je tot mooie helingsprocessen. Heel mooi dat ik mijn pijn nu met haar kan delen, zonder dat ze het als verwijt ervaart, en dat we daardoor allebei blijven groeien."

Bron: Instagram @nlvogue, Vogue NL | Beeld: NL Beeld