Maakt het leven mooier

Déze 5 Britse royals ontsnapten ooit aan een moordpoging

De Britse koninklijke familie wordt altijd extreem goed beveiligd, maar dat is niet zonder reden. Wist je dat meerdere royals ooit ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt? Wij zetten ze op een rijtje.

Een koninklijk leven is lang niet alleen maar leuk. Je leven ligt onder een vergrootglas, je hebt allerhande verantwoordelijkheden én als je pech hebt zijn er ook nog eens mensen die het op je leven gemunt hebben. Wij hebben het natuurlijk gezien met onze eigen Amalia, maar ook de Britse royal family heeft te maken met de nodige dreigingen. Déze 5 royals zijn ooit aan een moordpoging ontsnapt.

Ontvoering van prinses Anne

In 1974 ontsnapte prinses Anne aan een ontvoering die haar leven op het spel zette. Terwijl ze met haar man Mark Phillips in een limousine door Londen reed, werd hun voertuig abrupt tot stilstand gebracht door een Ford Escort. De bestuurder, Ian Ball, stapte uit met een pistool en eiste dat Anne met hem meeging voor een losgeld van £2 miljoen.

Maar Anne? Die wist haar hoofd wonder boven wonder koel te houden. Ze sprak de fameuze woorden: "Not bloody likely", en uiteindelijk wist een voorbijganger (die ook een boxer bleek te zijn) Ball naar de grond te slaan. Daardoor kon de politie hem overmeesteren en prinses Anne bleef ongedeerd. Wel waren haar chauffeur, bodyguard en een passerende journalist door de kidnapper neergeschoten, maar gelukkig overleefden zij dit.

Embed from Getty Images

Prinses Anne bezoekt de gewonde mannen in het ziekenhuis na de aanslag in 1974 (Beeld: Getty Images)

Queen Elizabeth

Ook wijlen koningin Elizabeth II heeft in haar lange regeerperiode de nodige dreigingen moeten meemaken. De eerste, niet enorm bekende poging vond plaats in 1970, toen Liz met prins Philip per trein door Australië reisde. Een groep mannen probeerde de trein te laten ontsporen door een grote boomstam op de rails te leggen. De trein botste tegen de stam, maar door de lage snelheid ontspoorde hij niet en niemand raakte gewond.

Ook 1981 zal niet het favoriete jaar van de Queen zijn geweest, want toen kreeg zij te maken met maar liefst twéé aanslagpogingen. Tijdens de Trooping the Colour ceremonie van dat jaar vuurde een 17-jarige jongen zes losse flodders op haar af terwijl ze te paard zat. De koningin bleef gelukkig kalm en leidde haar paard veilig weg. Achteraf verklaarde de jongen dat hij simpelweg graag 'beroemd' wilde worden. Maar waarom dat nou weer op deze manier moest? Dat is voor ons ook een raadsel.

Embed from Getty Images

Elizabeth II te paard tijdens Trooping the Colour 1981 (Beeld: Getty Images)

De tweede poging dat jaar vond plaats tijdens een koninklijk bezoek aan Nieuw-Zeeland, waar een jonge man, Christopher John Lewis, een schot afvuurde terwijl de koningin uit een auto stapte. Gelukkig miste hij, en het incident werd aanvankelijk gebagatelliseerd om paniek te voorkomen.

Maar ook in de latere jaren van haar leven ontsnapte de Queen aan een moordpoging. In 2021 werd een man met een kruisboog gearresteerd op het terrein van Windsor Castle, waar de koningin op dat moment verbleef. De indringer, die beweerde een aanslag te willen plegen als wraak voor de behandeling van Indiase mensen in het verleden, werd onderschept door de beveiliging voordat hij de koningin kon bereiken.

Kogels op Charles afgevuurd

Ook Charles is ooit opgeschrikt door - wat leek op - een poging tot moord. Op 26 januari 1994, tijdens een officieel bezoek aan Australië, woonde Charles een ceremonie bij op Australia Day in Sydney. En daar ging het bijna mis: een schutter, David Kang, brak door de beveiliging en loste twee schoten in de richting van Charles. Achteraf bleken het slechts losse flodders te zijn, maar het veroorzaakte wel een moment van paniek. Kang werd gelukkig snel overmeesterd en afgevoerd.

Prins George

Het is te bizar voor woorden, maar in 2018 werd zelfs de jonge prins George het doelwit van een verontrustende dreiging. Husnain Rashid, een extremistische ISIS-aanhanger, riep online op tot een aanval op de toen vierjarige prins en gaf gedetailleerde informatie over zijn school. Hij deelde een foto van George bij de school met de boodschap dat het prinsje niet veilig was. Gelukkig werd Rashid gearresteerd voordat er daadwerkelijk iets kon gebeuren en werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De beveiliging rond prins George en de Britse royal family werd hierna nog verder aangescherpt.

Koningin Victoria

In dit lijstje kan er maar één iemand de kroon spannen, en dat is Koningin Victoria. Zij overleefde maar liefst zeven (!) moordpogingen tijdens haar leven. De eerste vond plaats in 1840, toen Edward Oxford twee schoten op haar afvuurde terwijl ze naast prins Albert in een koets zat. Gelukkig miste hij, en Victoria bleef ongedeerd.

De koningin was niet bang aangelegd, en ging gewoon door met haar reguliere ritjes in het rijtuig. Bizar genoeg werd ze in de daaropvolgende decennia nog zes keer aangevallen door verschillende individuen, vaak terwijl ze in haar koets door Londen reed. Ze bleef bijna altijd ongedeerd, maar tijdens een aanval met een wandelstok ging het mis. In 1850 wist een man haar met de metalen knop van zijn stok op het hoofd te slaan, en ze raakte even buiten bewustzijn. Maar de onverschrokken Victoria kwam snel weer bij, en diezelfde avond nog verscheen ze gewoon bij de opera. Inclusief hoofdwond.

Bron: Royalty Online, Stars Insider, Tatler | Beeld: NL Beeld