Maakt het leven mooier

Waarom het huwelijk van Märtha Louise met haar sjamaan zo controversieel is

Een prinses en een sjamaan: het blijft een bijzondere combinatie. Sinds ze samen zijn is er behoorlijk wat commotie over Märtha Louise's verloofde Durek Verrett. Wij zetten de schandalen rondom de sjamaan op een rijtje.

Komend weekend is het eindelijk zo ver: dan stapt de Noorse prinses Märtha Louise, zus van kroonprins Haakon, in het huwelijksbootje met haar grote liefde Durek Verrett. En dat huwelijk houdt de gemoederen al tijdenlang bezig, want aan de zelfbenoemde 'sjamaan' kleven behoorlijk wat schandalen.

Urban sjamaan

Amerikaanse ondernemer, alternatief therapeut, 'spiritueel hacker', urban sjamaan: Durek Verrett houdt er een aantal bijzondere titels op na. Maar de titel van prins, die zal hij niet krijgen. Sinds hij samen is met Märtha Louise, is het Noorse hof niet altijd even enthousiast geweest over hun relatie, en dat is niet zo heel gek. Want hoewel de sjamaan voor sommigen een echte goeroe is, zien velen hem vooral als oplichter en complotdenker. Enne, we moeten eerlijk toegeven, in onze ogen neigt het eerder naar dat laatste.

Eigen boek

Als sjamaan houdt Durek Verrett er een aantal zeer bizarre denkwijzen op na. Hij schreef ooit zelf een eigen boek, Spirit Hacking, maar dit boek werd uit productie gehaald omdat er nogal wat schandelijke claims in staan.

In het boek beweert Durek bijvoorbeeld dat mensen die kanker hebben dit over zichzelf heen roepen. In zijn 'behandeling' vraagt hij aan kankerpatiënten: "Waarom wil je deze ziekte?". Volgens de sjamaan raken sommige mensen van streek door deze vraag, maar antwoorden veel kinderen die 'zichzelf kanker hebben toegebracht' juist eerlijk: "Omdat ik hier niet meer wil zijn". Uhm, pardon?!

Ook schrijft hij dat je je moet ontdoen van het 'vuil' van je seksuele partners, en biedt hij oefeningen aan waarmee je de binnenkant van de vagina kunt reinigen na een one night stand, want met casual sex zou je ondergrondse kwade geesten aantrekken. Nee, klinkt héél logisch allemaal...

Complottheorieën

Naast zijn visies over geneeskunde en het menselijk lichaam, houdt de verloofde van Märtha Louise er nog een heleboel andere gekke ideeën op na. Hij is aanhanger van een complottheorie over mensachtige 'reptilians' die de wereld moeten redden, gelooft dat we worden gecontroleerd door 5G-straling, en beweert dat hij atomen kan ombuigen en daarmee leeftijd kan terugdraaien. Ohja, en alsof dat nog niet genoeg was, zou hij 9/11 en het coronavirus ook nog eens casually voorspeld hebben.

Gevangenisstraf

'De prinses en de sjamaan' klinkt natuurlijk al bijzonder, maar 'de prinses en de ex-gedetineerde' gaat nog een stapje verder. Toch is deze titel minstens net zo toepasselijk. Durek heeft namelijk een tijd achter de tralies gezet, nadat hij een feest organiseerde in een verlaten huis dat vervolgens afbrandde. Hij werd veroordeeld tot 5 jaar celstraf wegens brandstichting en huisvredebreuk, maar werd na een jaar vervroegd vrijgelaten. Daarnaast is hij ook nog eens door verschillende ex-partners beschuldigd van huiselijk geweld, waaronder zijn eerdere verloofde Hank Greenberg.

Dwangbevel aan eigen moeder

Durek en Märtha Louise hebben niet alleen heikel met de Noorse kant van de familie. Ook met Dureks eigen schoonmoeder, Veruschka Urquhart, wil het niet echt boteren. Zij zou namelijk informatie over haar zoon aan het roddelblad Se og Hør hebben verkocht. Dit conflict escaleerde, en uiteindelijk zagen Märtha en haar sjamaan geen andere uitleg dan haar een dwangbevel op te leggen.

Informatie over je zoon doorverkopen is natuurlijk geen chique actie, maar je eigen (schoon)moeder een dwangbevel sturen is toch wel aardig next-level.

Commercieel profiteren

Hoewel Märtha Louise altijd achter haar soon-to-be husband blijft staan, is het stel zich er maar al te goed van bewust dat al die schandalen publiciteit opleveren. Enne, daar weten ze dan ook nog eens een slaatje uit te slaan! Zo gingen ze in 2019 op hun "The Princess and the Shaman" tour, waarmee ze hun bijzondere liefdesverhaal én hun sprituele zienswijze promootten.

Bovendien werd onlangs bekend gemaakt dat ze het op een akkoordje gegooid met glossy Hello! Magazine en Netflix. Deze twee partijen zouden de exclusieve rechten hebben om beelden van hun aankomende bruiloft te publiceren. Sterker nog, Netflix zou bezig zijn met een uitgebreide docu over deze bijzondere romance.

Bruiloft

Drama of niet, op 31 augustus zullen de 'twin flames' dan toch echt in het huwelijksbootje stappen. Wie er precies op de gastenlijst staan, is niet bekend, maar we weten wel dat er verschillende Noorse royals bij aanwezig zijn. Al hebben zij al wel vast duidelijk gemaakt niet mee te werken aan de branddeals met Hello! Magazine en Netflix. Wel zo verstandig, natuurlijk.

Bron: Sykepleien, Nettavisen, Norway Today | Beeld: NL Beeld