Maakt het leven mooier

Wil je weten: dít is de allerlangste Europese vorst(in)

Op gigantische portretten en koninklijke pumps lijkt het misschien alsof de royals boven iedereen uitsteken, maar wat geeft de meetlat eigenlijk aan? Dit zijn de langste koningen en koninginnen van Europa.

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn molens, tulpen, klompen en kaas, maar daarnaast staan we ook bekend als het langste volk ter wereld. Je zou dan stiekem verwachten dat onze Willem-Alexander ook de langste koning van Europa is, maar is dat ook echt zo? Wij zetten de allerlangste vorsten en vorstinnen van Europa op een rijtje.

Top 3 langste Europese vorsten

1. Koning Felipe van Spanje

We moeten je helaas teleurstellen: het record voor langste koning gaat niet naar onze Wim-Lex. Koning Felipe van Spanje steekt er namelijk met kop en schouders bovenuit, met een indrukwekkende lengte van 193 cm!

Naast hem lijkt Letizia dan wel klein van stuk, maar zij is met haar 170 cm toch echt bovengemiddeld lang voor een Spaanse dame. Overigens hebben de genen van Felipe ervoor gezorgd dat hun twee dochters, prinsessen Leonor en Sofía, hun moeder al voorbij zijn. Toch kunnen ze niet op tegen het record van hun vader (zelfs niet op hakken).

Prinses Leonor, koning Felipe, koningin Letizia en prinses Sofía (Beeld: NL Beeld)

2. Koning Willem-Alexander

Hij is dan wel niet de állerlangste, maar toch krijgt onze Willem-Alexander een mooie tweede plaats. Met een lengte van ongeveer 183 cm is hij dan wel iets kleiner dan de gemiddelde Nederlandse man, maar voor royal begrippen toch een prima lengte.

Willem-Alexander haalt het qua lengte toch echt niet bij de Spaanse koning Felipe (Beeld: NL Beeld)

3. Koning Frederik van Denemarken

De volgende in ons lijstje is koning Frederik van Denemarken, die net als onze Wim-Lex 183 cm lang is. Dat zagen wij niet per se aankomen, want wat ons betreft oogt hij vaak een stukkie kleiner... Maar dat heeft er misschien meer te maken met de lengte van zijn oudste zoon, kroonprins Christian. Met een lengte van ongeveer 190 cm is Christian zijn vader namelijk allang voorbij.

Prins Christian komt boven zijn vader Frederik uit (Beeld: NL Beeld)

Top 3 langste Europese vorstinnen

1. Koningin Máxima

Haar man moet het helaas met een tweede plek doen, maar Máxima staat gewoon op nummer 1 van langste Europese koninginnen! Zij torent vaak boven haar gezelschap uit en schiet soms, dankzij haar hoge hakken, ook koning Willem-Alexander voorbij. Hare Majesteit is 178 cm lang, maar voegt daar met haar voorliefde voor pumps gerust nog eens 10 centimeter lengte aan toe.

Maxima en haar drie dochters tijdens Koningsdag 2024 (Beeld: NL Beeld)

Ook haar oudste én jongste dochter, Amalia en Ariane, lijken inmiddels de lengte van hun moeder bereikt te hebben (of zelfs al voorbij te zijn). Alexia blijft toch echt een stukje kleiner dan haar twee zusjes.

2. Princess Charlene van Monaco

Ze is dan een prinses, maar in Monaco doen ze nou eenmaal niet aan koningen en koninginnen. Vandaar dat Charlene een mooi plekje in dit lijstje krijgt. Met een lengte van 177 cm hoort ze thuis op de tweede plek. Doe daar een paar hoge hakken bij, en Charlene gaat haar echtgenoot Albert makkelijk voorbij.

Charlene en Albert bij de Grand Prix van Monaco (Beeld: NL Beeld)

3. Koningin Mathilde van België

Ook bij onze zuiderburen kunnen ze er wat van. Koningin Mathilde maakt de top 3 namelijk af, met haar lengte van 175 centimeter.

Mathilde en Filip met hun kinderen op de Belgische nationale dag (Beeld: NL Beeld)

Bovenstaand kiekje laat zien dat ook Mathildes kinderen hun moeders lengte inmiddels min of meer voorbij zijn, maar dat lijkt inmiddels geen uitzondering op de regel meer. Wij vragen ons stiekem toch af: wat krijgt die nieuwe generatie royals in vredesnaam allemaal te eten?

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld