Maakt het leven mooier

Schoon schip? Noors hof verwijdert meerdere royals van de officiële website

De website van de Noorse koninklijke familie heeft een opvallende update gekregen, en daar werden meerdere royals de dupe van. Zo werd Marius Borg Høiby van de site gekickt, net als de kinderen van Märtha Louise. Maar zelfs prins Sverre Magnus komt er niet echt goed vanaf.

Schoon schip? Noors hof verwijdert meerdere royals van de officiële website

Als er één monarchie is au moment waar de nodige sensatie heerst, dan is dat het Noorse koningshuis wel. Van het spirituele huwelijk van prinses Märtha Louise tot aan de rellen rondom Marius Borg Høiby, de Noren krijgen heel wat te verduren. En blijkbaar waren ze er zo goed klaar mee, dat ze besloten hun officiële website een opfrisser te geven.

Noorse royal site

Sinds gisteren is er een grote verandering gemaakt op de site van het Noorse koningshuis. Dat zit zo: de monarchie was altijd verdeeld in twee categorieën, het Koninklijk Huis en de Koninklijke Familie. Onder het Koninklijk Huis vallen enkel de zittende vorst en diens partner, de troonopvolgers en hun partner. Dat zijn op dit moment dus Koning Harald V en koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, en hun dochter, prinses Ingrid Alexandra.

Andere leden van de familie, waaronder prins Sverre Magnus, prinses Märtha Louise en haar dochters, Marius Høiby (de buitenechtelijke zoon van Mette-Marit), en prinses Astrid behoorden tot de categorie Koninklijke Familie. Zij werden ook op die manier vermeld op de website.

Het oude overzicht op de site (Bron: Internet Archive)

Op de oude site werden Marius en de kinderen van Märtha Louise (Maud, Leah en Emma Behn) nog bij naam genoemd. Bovendien hadden prins Sverre Magnus, prinses Märtha Louise en prinses Astrid nog hun eigen plekje binnen het overzicht.

Maarre... inmiddels is daar weinig meer van over:

In het nieuwe overzicht is behoorlijk geknipt (Beeld: Royalcourt.no)

Oei! De hele 'Royal Family' categorie lijkt van de site verwijderd te zijn, en daarmee zijn de sporen van Marius Borg Høiby en Märtha Louises kids volledig uitgewist. Maar dat is niet alles: Sverre Magnus, Märtha Louise en Astrid zijn ook nog eens hun plekje in het foto-overzicht verloren. Zij zijn met z'n drieën geschaard onder de categorie 'Other royals'. De site toont nu enkel nog portretten van de leden van de 'Royal House'.

Schandalen in de familie

Het kan natuurlijk gewoon een toevallige site-update zijn, maar de timing hiervan is op zijn minst merkwaardig te noemen. De afgelopen tijd kwamen een aantal Noorse royals namelijk geregeld in het nieuws, en dan niet per se in positieve zin. Inmiddels weten we natuurlijk allemaal van het schandaal rondom Marius Borg Høiby, de stiefzoon van Haakon, die opgepakt werd na een heftig geweldsincident waarbij zijn vriendin een hersenschudding opliep. En ook het huwelijk van Märtha Louise met haar sjamaan Durek Verrett zorgde voor de nodige ophef, omdat haar kersverse echtgenoot ook geen vlekkeloos CV heeft.

Het komt de familie dus wel érg goed uit dat hun namen inmiddels niet meer prominent op de site vermeld staan. Al is het wel erg sneu voor Sverre Magnus natuurlijk, die nu de dupe lijkt te worden van de acties van zijn familieleden. Of zou het allemaal niks met elkaar te maken hebben? Who knows...

Bron: The Royal House of Norway, Wayback Machine | Beeld: NL Beeld