Maakt het leven mooier

Liefde in Hollywood: alles voor de show

Om een blockbuster te boosten, iemands imago op te vijzelen of de ware geaardheid te verbergen, Hollywood is niet vies van een juicy showmance. Zelfs Jennifer Lopez en Ben Affleck worden ervan verdacht. Fake it till you make it!

Liefde in Hollywood: alles voor de show

De showmance is een van de oudste geheimen van Hollywood. Marilyn Monroe werd in haar succesjaren meermaals beticht van fake relaties met haar tegenspelers, puur ter promotie van haar nieuwe films. Ze hoefde niet eens toe te geven dat ze verliefd was, een stiekeme foto samen was genoeg om het geruchtencircus op gang te brengen. Homoseksuele acteurs als Rock Hudson en Montgomery Clift werden regelmatig aan vrouwen ‘gekoppeld’ om zo hun ware geaardheid te verbergen.

Het gerucht gaat zelfs dat Katharine Hepburn en Spencer Tracy zesentwintig jaar lang een relatie faketen om hun grote geheim te verbergen: ze zouden allebei gay zijn geweest. De Hollywood darlings maakten maar liefst negen films samen en de conservatieve Amerikaanse bioscoopbezoekers zouden het nooit hebben gepikt dat hun favoriete liefdeskoppel niet hetero was. Dus speelden ze het, in hun films én in het echte leven.

Mismatch

Anno 2024 zijn de spotlights, als het om showmances gaat, vooral gericht op Jennifer Lopez en Ben Affleck. Al maanden gonsde het van de geruchten dat hun huwelijk nooit is voortgekomen uit ware liefde, maar uit een slim plan van hun publicisten. Wat achteraf gezien toch niet zo slim was, want hun relatie was voer voor paparazzi, net als de aangekondigde scheiding vorige maand. De getroebleerde Ben en de controlfreakerige Jen waren een totale mismatch. Bovendien zijn z’n acteerprestaties toch niet zo Oscar-waardig dat hij de liefde geloofwaardig kan faken. Waarom zouden deze A-listers in godsnaam hebben meegewerkt aan een showmance? Het antwoord is simpel: het imago van Ben Affleck had een flinke knauw gekregen door zijn drankprobleem en vele bezoekjes aan afkickklinieken. Ook zijn populariteit als acteur was flink afgenomen nadat hij Hollywood-lieveling Jennifer Garner meermaals had bedrogen en hun huwelijk was stukgelopen. Hij moest aan de serieuze partner om zijn aanzien wat op te vijzelen.

Getroebleerde Ben en controlfreakerige Jen waren een totale mismatch (Beeld: NL Beeld)

Jennifer Lopez kreeg na drie stukgelopen huwelijken en een reeks mislukte verlovingen steeds meer het imago van een hedendaagse Elizabeth Taylor. Een succesrelatie zou haar imago een flinke boost geven, dus waarom niet die oude liefde uit de kast trekken waarvan iedereen het jammer had gevonden dat het mis was gelopen. Haar PR-team had het helemaal uitgedacht: hun wervelwind romance zou al snel uitmonden in een verloving en een romantisch zomerhuwelijk. Ze hielden alleen geen rekening met hun explosieve karakters waardoor het in de media in no time meer ging over hun publieke ruzies dan over die grote liefde. Ook slaagde Ben er vanaf dag één al niet in om een greintje happiness te tonen, waardoor de paparazzi-kiekjes een aaneenschakeling waren van een chagrijnig kijkende acteur naast de overdreven blije Jenny from the block. Een carrière-boost gaf het haar ook allerminst, want haar laatste films werden nog steeds geen succes en de kaartverkoop van haar geplande tournee was zo’n flop dat ze de stekker eruit moest trekken.

Waterdicht contract

Ben en Jen zijn niet de enigen die vielen voor een showmance. Hollywood trekt deze truc aan de lopende band uit de kast als er een film of serie gepromoot moet worden. Recentelijk nog verschenen Nicola Coughlan en Luke Newton net iets te liefelijk op de rode lopers voor de promotie van het derde seizoen van Bridgerton, waarin ze een stomend liefdeskoppel vormen. Natuurlijk ontkenden ze dat er sprake is van een romance, maar ook dat is vaak part of the deal: hoe harder de ontkenning, hoe groter de speculaties over een liefdesrelatie.

Bridgerton-collega’s Nicola en Luke: handjes vast voor wat extra schwung op de rode loper (Beeld: NL Beeld)

Wie hun relatie niet ontkennen, zijn Spider-Man acteurs Zendaya en Tom Holland. Iets wat op zich al verdacht is, want zij stonden er in het verleden allebei om bekend in alle talen te zwijgen over hun liefdesleven. Dat ze ineens zo loslippig zijn, is onderdeel van het waterdichte contract dat ze hebben met de productiemaatschappij: zij verdienen miljoenen met de franchise, maar moeten wel gedurende de filmperiode een koppel blijven. Net zoals Emma Stone en Andrew Garfield dat ook moesten toen zij de hoofdrol speelden in de vorige Spider-Man-reeks.

Ineens zijn Tom en Zendaya open over hun relatie. Heel toevallig tijdens het promoten van de ‘Spider-Man’-films. (Beeld: NL Beeld)

Ook Kristen Stewart en Robert Pattinson zaten naar verluidt jarenlang in een showmance om het jonge Twilight-publiek te misleiden. Net als Zac Efron en Vanessa Hudgens tijdens High School Musical. Niets trekt namelijk meer tieners naar de bioscoop dan twee hoofdrolspelers die echt verliefd zijn op elkaar. Het Hollywood-sprookje, maar dan in de echte wereld. Dat de koppels toevallig altijd binnen een jaar uit elkaar gaan nadat de filmreeks is geëindigd, dat wordt in Hollywood afgedaan als ‘uit elkaar gegroeid, maar nog steeds goede vrienden’. En de hele wereld vreet het, want natuurlijk willen we graag geloven dat twee knappe Hollywood-sterren ook écht verliefd zijn. Maar dat Kristen Stewart sindsdien de mannenliefde compleet heeft afgezworen, is toch een tikkeltje verdacht.

Twilight’ vaarde wel bij de romance tussen Kristen en Robert (Beeld: NL Beeld)

Maar ja, regel één van de showmance is: je praat niet over een showmance. Geen acteur zal ooit toegeven dat hij of zij een relatie heeft gefaket. Het doet namelijk afbreuk aan de Hollywood-mythe en bovendien neemt geen mens je meer serieus als je bekent een showtje te hebben opgevoerd voor je eigen gewin.

Dit artikel is een fragment uit de nieuwste Beau Monde. Benieuwd naar de hele lijst met Hollywood showmances? Je leest het hele artikel in het tijdschrift, net als een heleboel andere leuke glamour-, royal- en showbizznieuwtjes, natuurlijk. Nu in de winkels en verkrijgbaar via Tijdschrift.land!

Celebrity
  • Jill Waas
  • NL Beeld