Maakt het leven mooier

Letizia is jarig: hoe staat het ervoor met de koningin?

Hiep hoera voor Letizia! De Spaanse koningin blaast vandaag 52 kaarsjes uit. En daar staan we natuurlijk maar al te graag even bij stil. Hoe heeft het afgelopen jaar eruitgezien voor Letizia?

Letizia is jarig: hoe staat het er voor met de koningin?

Het is feest in het Spaanse koningshuis! Koningin Letizia viert vandaag haar 52e verjaardag, en hoewel ze er geen grootse festiviteiten van zal maken, staan we toch even stil bij de verjaardag van la Reina. De Spaanse is misschien niet de meest uitgesproken royal van Europa, maar ze blijft een immer stijlvolle koningin én liefdevolle moeder voor haar kroost.

Ingetogen koningin

Verwacht van de jarige Letizia geen gala, geen documentaire, geen interviews en geen vette fundraiser voor een goed doel. Heel misschien een nieuw kiekje, maar vooral niet te glam: de familie De Borbón is als de dood om decadent te worden gevonden of te worden beschuldigd van iets wat ook maar neigt naar persoonsverheerlijking. Best begrijpelijk, want de vorige generatie heeft er een potje van gemaakt. Oud-koning Juan Carlos was zijn vrouw Sofía uitbundig ontrouw en rommelde onchic met geld, op een manier die de Spaanse monarchie tot wankelen bracht.

Om dat te compenseren, leven Felipe en Letizia zo ingetogen mogelijk. Prijzenswaardig, want minder schandalen, en meer transparantie, maar zonder ook maar een vleugje decadentie kan het Spaanse hof soms wat steriel overkomen. Letizia heeft gelukkig smaak en lef, en kan er in een Zaraatje uitzien alsof ze bij Carolina Herrera heeft geshopt.

Geen designer: Letizia draagt 'gewoon' een japon van de Mango (Beeld: NL Beeld)

Breken met tradities

Toch betekent dit niet dat Leti zich helemaal stil houdt. Onlangs waagde ze namelijk een behoorlijke sprong, en deed ze een jarenlange royal traditie teniet. Letizia besloot een vrouw als hoofd van het secretariaat van de koningin aan te nemen. María Dolores Ocaña Madrid, een staatsadvocaat, is onlangs aangenomen als rechterhand van koningin Letizia. Daarmee is ze de eerste vrouw ooit die deze functie bekleedt.

Voetproblemen

Helaas ging het afgelopen jaar voor Letizia zeker niet allemaal van een leien dakje. 2024 stond voor de koningin namelijk ook in het teken van, jawel: voetproblemen. Regelmatig verscheen Leti op platte schoenen, en meer dan een klein blokhakje zat er überhaupt eigenlijk niet in. Tijdens het staatsbezoek aan Nederland afgelopen jaar, lukte het la Reina zelfs niet om staand de gasten van het staatsbanket te ontvangen:

Een bijzonder gezicht: Leti werd op een stoel geplaatst (Beeld: NL Beeld)

Volgens het Spaanse dagblad El Mundo, zou de koningin namelijk allerhande klachten hebben aan haar voeten. Van beknelde zenuwen tot zelfs gebroken tenen: Letizia heeft behoorlijk pech gehad. Veel van haar klachten zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van, je raadt het al, te veel op hoge hakken lopen. Na een grondig medisch onderzoek zou een specialist de reina aangeraden hebben om haar stiletto's vaker in de kast te laten staan. En dat is volgens de krant de reden dat Leti het afgelopen jaar regelmatig op platte schoenen verscheen.

Afijn, stiletto's of ballerina's: wij hopen dat Letizia vandaag in ieder geval een hele fijne verjaardag heeft. Uiteraard wensen we haar weer een fijn en gezond levensjaar toe, met - hopelijk - wat minder voetproblemen, natuurlijk.

Royalty
  • Beau Monde archief
  • NL Beeld