Maakt het leven mooier

Good to know: met deze dagelijkse gewoontes beschadig je je haar

We beschadigen onze mooie lokken dagelijkse met kleine gewoontes die erin sluipen. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het dragen van een schoudertas, je elastiekje of je haren borstelen voor beschadigingen kunnen zorgen?

haar

Dingen die je op de automatische piloot doet kunnen grote invloed hebben - ook op je haar! We delen een aantal slechte haargewoontes die je de volgende keer beter kunt laten. Want die mooie lokken willen we zo lang mogelijk behouden.

Schoudertassen

Een tas kan een aanvulling zijn op je outfit, maar wist je dat tassen schadelijk zijn voor je haar? Gelukkig is het niet zo zwart-wit als het klinkt - het ligt er namelijk aan hoe je je tas (en je haar) draagt. Het hengsel van je tas is de boosdoener. Deze kan aan je haar trekken waardoor je lokken afbreken. Het resultaat? Dunner, beschadigd haar. Zonde! Zorg er dus voor dat je haar niet vast komt te zitten onder het hengsel. Draag je haar opgestoken of ga voor een classy handtas of clutch.

Strakke elastiekjes

We doen het allemaal wel eens - ons haar in een paardenstaart of knot wikkelen met een elastiekje. Toch is het beter om een haarclip of breder elastiek te gebruiken die geen druk zet op je haar. Strakke elastiekjes zorgen er namelijk voor dat je haar afbreekt.

Stress

Dunner wordend haar willen we het liefst vermijden. Heb je een drukke job of een stressvolle thuissituatie? Dan kan dat ervoor zorgen dat je gezonde haardos uitdunt. Stress zorgt namelijk voor haaruitval. Ouch! Stress is soms niet te vermijden, maar probeer er niet te lang mee rond te lopen. Voor de gezondheid van je haar, maar ook voor de rest van je lijf.

De verkeerde borstel

De structuur en het materiaal van je borstel zijn bepalend voor de gezondheid van je haar. Welke je moet kiezen, is afhankelijk van je haartype. Voor fijn haar is een borstel met varkenshaar de beste keuze. Heb je juist dik haar? Kies dan voor een borstel met synthetische haartjes.

Borstelen vanaf de bovenkant

Als je dan de juiste borstel hebt gekozen, moet je hem ook nog op de juiste manier gebruiken. Dat doe je door te beginnen bij de onderkant van je haar. Wait...What? Waarschijnlijk borstel jij je haar vanaf de bovenkant, maar daardoor zullen je klitten alleen maar groter worden. Begin dus onderaan en kam niet te hard. Wil je het helemaal goed doen? Begin dan pas als je lokken volledig zijn opgedroogd. Nat haar is namelijk extra kwetsbaar.

Hoofddeksels

Hoe fashionable het dragen van een pet, hoed of baret ook is - het doet meer slecht dan goed voor je lokken. Hoofddeksels zorgen er namelijk voor dat je hoofdhuid geen zuurstof krijgt. Het gevolg? Hoofdhuidproblemen. Bedek je haar dus niet elke dag en ga ook niet te vaak slapen met natte haren, dat creëert hetzelfde probleem.

Te warm föhnen of stijlen

Nat haar is extreem kwetsbaar. Dus niet alleen het borstelen, ook het föhnen of stijlen van nat haar kan schadelijk zijn. Kneed je haar eerst handdoekdroog en zorg voor een goede hittebescherming. Nog een stapje verder? Test de föhn dan eerst even op de huid van je handen. Is de warmte goed te verdragen? Dan kun je aan de slag! Zo zorg je ervoor dat het warmteniveau niet te intens is.

Beauty
  • Onderhuids Internationaal, Mellon, Elle, Syoss
  • Adobe Stock