Maakt het leven mooier

Amber Rustenberg over haar roots: 'Ik ben niet of Nederlands of Surinaams, maar altijd Amber'

Ze is vooral bekend als Miss Nederland, maar Amber Rustenberg draagt haar (buitenlandse) roots altijd met zich mee.  Al is dat lang niet altijd makkelijk geweest, vertelt ze in gesprek met Beau Monde.

Amber Rustenberg over haar roots

Miss Nederland, Amber Rustenberg (26), groeide op tussen twee culturen: die van haar Nederlandse moeder en Surinaamse vader. Op haar zeventiende vond ze de bevrijding in het besef dat ze nergens echt bijhoort – dat gaf haar de vrijheid om helemaal zichzelf te zijn.

Druk om aan te passen

Als kind voelde Amber zich vaak anders in haar geboortestad Almelo, waar ze zelden mensen tegenkwam die op haar leken. "Tegenwoordig is Almelo iets meer divers, maar in mijn jeugd kwam ik echt zelden iemand tegen die eruitzag als ik. Je had wel Turkse mensen, maar mijn kroeskrullen zag ik vrijwel nooit op straat." Het zorgde ervoor dat ze opviel en dat gebeurde vaak op een vervelende manier: "Er werden altijd wel opmerkingen gemaakt over mijn haar, of mensen hadden de behoefte om er even aan te zitten. Om even hun hand in mijn krullen te steken. Ook de ouders van klasgenoten, waardoor ik dacht: kom op, ik ben geen object!"

In haar tienerjaren voelde Amber de druk om zich aan te passen. “Ik maakte mijn krulhaar steil tot het er als een dood bosje bij hing en ging me steeds meer basic kleden. Liever droeg ik kleurige jurkjes, maar dan kreeg ik nog meer opmerkingen. Dat ik bijvoorbeeld een diva zou zijn, iets wat ik totaal niet ben.”

Reis naar Suriname

Op haar zeventiende veranderde alles toen Amber op vakantie ging naar Suriname, het geboorteland van haar vader. De reis was een cultuurschok, maar ook een eyeopener. “Wat een cultuurschok was dat in eerste instantie toen ik daar aankwam. Het interessante was dat ik me daar niet meteen thuis voelde, omdat men me daar juist als Nederlandse zag. In Nederland ben ik te Surinaams en in Suriname weer te Nederlands. Dus ik hoor nergens bij, concludeerde ik.”

Dat besef gaf Amber juist een gevoel van vrijheid. “Op een bepaalde manier was dat heel bevrijdend. Als ik nergens bij hoor, kan ik dus gewoon mijn authentieke zelf zijn. Want wat ben ik eigenlijk aan het doen met het steil maken van mijn haar? Waarom verstop ik me zo in Nederland?”

Waarom moet ik me veranderen om aan een bepaald plaatje te voldoen? Dit is gewoon wie ik ben!

Sinds die vakantie besloot Amber haar natuurlijke haar te omarmen en niet langer te proberen in een bepaald plaatje te passen. “Ik ben trots op de afkomst van mijn beide ouders, dus dat draag ik graag uit. Bovendien, waarom moet ik me veranderen om aan een bepaald plaatje te voldoen? Dit is gewoon wie ik ben!”

Miss Nederland

Hoewel Amber trots is op haar roots, werd ze na haar benoeming tot Miss Nederland alsnog geconfronteerd met vooroordelen. “‘Ze is niet eens Nederlands,’ las ik op social media. Maar wat zegt mijn huidskleur over mijn nationaliteit? Niks. Het heeft me juist gemotiveerd om me nog meer uit te spreken voor diversiteit en inclusiviteit."

"Ik ben niet of Nederlands of Surinaams, maar altijd Amber."

Ze benadrukt dat niemand zichzelf moet veranderen om aan een bepaald plaatje te voldoen. "Het zou fijn zijn als we stoppen met dat in hokjes denken. Ik ben niet of Nederlands of Surinaams, maar altijd Amber. En ik hoop dat andere jonge mensen in een vergelijkbare situatie als ik vroeger, weten dat ze er ook mogen zijn. Dat ze niets aan zichzelf hoeven te veranderen om in een bepaald hokje te passen.”

In de Beau Monde vertellen verschillende bekende Nederlandse vrouwen over hun roots. Benieuwd naar de andere verhalen? Haal de Beau Monde dan nu in huis of bestel 'em via Tijdschrift.land!

Celebrity
  • Agnes Hofman voor Beau Monde
  • NL Beeld