Maakt het leven mooier

Prinses Margriet en Jan Smit keren terug naar Ghana voor SOS Kinderdorpen

Prinses Margriet gaat samen met Jan Smit terug naar Ghana voor een werkbezoek aan SOS Kinderdorpen. Het tweetal bezocht het Afrikaanse land eerder in 2014. Een zware reis voor het duo. "Ze vertelde me dat ze had gezien dat haar vader haar moeder vermoordde. Ik was er kapot van", vertelde de presentator destijds.

Margriet

Dinsdag 22 tot en met donderdag 24 oktober zullen prinses Margriet en Jan Smit voor de tweede keer naar Ghana reizen voor een werkbezoek. De zanger is ambassadeur van SOS Kinderdorpen en Margriet is sinds 1984 beschermvrouwe van de organisatie. Tijdens het werkbezoek gaan ze langs bij families en programma's die zich inzetten voor kinderrechten en jeugdwerkgelegenheid. Daarbij zullen de ontwikkelingen en resultaten van de hulpvereniging in de afgelopen 10 jaar centraal staan.

Ondernemen

Directeur Arian Buurman van SOS Kinderdorpen zal toelichting geven op de programma’s die momenteel in Ghana worden aangeboden met een terugblik op projecten van de afgelopen jaren. Naast diverse bezoeken, staan onderwerpen zoals educatie rondom kinderrechten en verschillende presentaties op het programma. Zo zullen jongeren die na deelname aan een programma van SOS Kinderdorpen een eigen bedrijf zijn gestart, presenteren over hun onderneming. Ook bezoeken de prinses en presentator een kinderrechtenclub in het dorp Asiakwa waar kinderen leren wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf op kunnen komen. Bij deze clubs worden onderwerpen als seksualiteit, assertiviteit, genderbewustzijn, emancipatie en beroepskeuzes aangesneden.

SOS kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich in voor het veilig en liefdevol opgroeien van kinderen. De organisatie is actief in ruim 130 landen, met als doel om gezinnen sterker en zelfredzamer te maken en daarbij de lokale gemeenschap te betrekken. Prinses Margriet bezocht onder andere Ghana, Libanon en Oostenrijk voor hun projecten. “SOS Kinderdorpen Nederland zet zich al ruim 53 jaar in om kinderen een liefdevolle familie en veilig thuis te geven. En biedt psychosociale- en medische zorg aan kinderen in noodsituaties, volledige en persoonlijk. Ik ben daar al ruim 30 jaar persoonlijk getuige van. Met volle overtuiging voel ik mij verbonden. Ik wens SOS van harte geluk en bovenal wens ik alle kinderen een liefdevolle en veilige toekomst toe", zegt ze over de organisatie.

Documentaire

Tien jaar geleden vertrok het tweetal ook al naar Ghana. AVROTROS maakte een documentaire over hun werkbezoek die door ruim 326.000 Nederlanders werd bekeken. "Het is fantastisch dat zij een werkbezoek willen brengen aan Ghana. Het is een zwaar land om naartoe te reizen, het is een lange vlucht", zei de organisatie destijds. Ook emotioneel was het een zware reis. “Toen ik een bezoek bracht aan een SOS kinderdorp, heb ik heel lang gepraat met een meisje dat daar woonde. Ze vertelde me dat ze had gezien dat haar vader haar moeder vermoordde. Ik was er kapot van", vertelde Jan Smit over hun bezoek.

Celebrity
  • AD, Koninklijk Huis
  • NL Beeld