Glamour met een knipoog

Hormonale acne: dit is het en zó kun je het bestrijden

Van een incidenteel puistje tot zware acne: huidproblemen kunnen veel doen met je zelfvertrouwen. Wij laten ons dan ook graag bijpraten door een huidexpert over de oorzaken én de behandeling van hormonale acne.

Hormonale acne: dit is het en zo kun je het bestrijden

We dromen natuurlijk allemaal van een egale, gladde huid, maar soms gooien hormonale schommelingen roet in het eten. Hormonale acne kan opduiken op allerlei momenten: van de puberteit tot aan de menstruatie of tijdens een zwangerschap. Wat is hormonale acne precies, hoe herken je het en belangrijker nog – wat kun je eraan doen? Daniëlle van den Brink, huidtherapeut bij Huidkliniek Twente, legt het haarfijn uit.

Huidkliniek Twente

Als huidtherapeut helpt Daniëlle dagelijks mensen met uiteenlopende huidproblemen. En dat doet ze met veel plezier. "Ik vond de huid altijd al interessant, omdat het ’t grootste orgaan is", vertelt Daniëlle. “Het is het eerste wat je ziet bij iedereen."

Sinds oktober 2020 is Daniëlle werkzaam bij Huidkliniek Twente. Daar behandelt ze cliënten met de producten van ZO Skin Health, en ze ziet resultaten als nooit tevoren. "Huidkliniek Twente gebruikt dit merk al een tijdje, en sinds ik hier werk zijn we volledig overgestapt", legt Daniëlle uit. Ze heeft in het verleden ook wel met andere beautymerken gewerkt, maar geen daarvan kan tippen aan ZO Skin Health. "Met ZO Skin Health zie je gewoon echt heel veel resultaat."

Beeld: Huidkliniek Twente

Wat is hormonale acne?

Bij Huidkliniek Twente doet Daniëlle allerlei verschillende cosmetische behandelingen, waaronder de behandeling van hormonale acne.

Hormonale acne ontstaat meestal wanneer hormonale schommelingen in het lichaam plaatsvinden. "Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap, of als je begint of stopt met hormonale anticonceptie", legt Daniëlle uit. Deze schommelingen zorgen voor een verhoogde talgproductie. "Te veel talg kan poriën verstoppen, wat leidt tot die vervelende acne-uitbraken."

Hoe kun je hormonale acne herkennen?

Het is dus een mythe dat alleen tieners te maken krijgen met hormonale acne. Ook volwassenen kunnen er last van hebben, al is er dan vaak een dieperliggend probleem. "In de puberteit is het echt eventjes tijdelijk. De hormoonspiegel schommelt alle kanten op. Als dat op een gegeven moment gewoon weer balanceert, dan zie je ook dat de acne vanzelf minder wordt. Op latere leeftijd zit er vaak toch iets in het lichaam wat de hormonen verstoort."

Hoe je hormonale acne kunt herkennen? "Er is niet echt een concreet kenmerk dat het onderscheidt. Wel zie je bij hormonale acne vaak ontstekingen, en bovendien bevindt het zich meer rondom de kaaklijn en bij de kin", legt Daniëlle uit. "Daarnaast kan het sterk afhangen van het moment, dus dan merk je dat het tijdens je menstruatiecyclus erger wordt."

De aanpak: hoe behandel je hormonale acne?

Elke huid is uniek en dat geldt ook voor de behandeling ervan. Bij Huidkliniek Twente beginnen ze daarom altijd met een intakegesprek en een huidanalyse. "We maken een huidscan om te kijken naar de talgproductie, huiddikte en aanwezigheid van acnebacteriën."

Daarna wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld met producten van ZO Skin Health. "We adviseren altijd een gepersonaliseerd protocol tegen acne. Welke producten we precies inzetten, verschilt per persoon", aldus de huidtherapeut.

Beeld: Huidkliniek Twente

Het acne protocol van ZO Skin Health begint altijd met Getting Skin Ready, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Oil Control Pads. Deze zijn een echte favoriet in de huidkliniek: "Ze verminderen de talgproductie en zorgen voor een schonere huid", aldus Daniëlle.

Daarna volgt het Complexion Clarifying Serum. "Dit vermindert talgproductie en helpt de huid zuiver te houden. Het serum bevat 2% wateroplosbare salicylzuur, wat zacht is voor de huid maar toch effectief." Ook adviseren ze iedereen de Daily Power Defense. "Deze is essentieel om de huidbarrière te versterken, waardoor bacteriën minder kans krijgen om door te dringen."

Beeld: Huidkliniek Twente

Recent is de Retinol + Blemish Complex toegevoegd aan de acne behandeling, en deze mag écht niet ontbreken. Dit unieke product met retinol én salicylzuur richt zich op iedere fase van de ontsteking en is een must voor iedereen met matige of ernstige acne. Het grote voordeel van dit product is dat het niet alleen de ontstekingen aanpakt, maar ook de huid ná een puistje sneller laat herstellen. Hierdoor wordt het achterblijven van rode/bruine vlekjes én diepere littekens geminimaliseerd - en die zijn vaak net zo frustrerend als de puistjes zelf.

Aansluitend is Acne Control een go-to product. Daniëlle: "Acne Control bevat 10% benzoylperoxide en is perfect om ontstekingen aan te pakken. Je kunt het aanbrengen als spot treatment op opkomende puistjes. De volgende ochtend zijn die vaak al zichtbaar verminderd."

Aanvullende behandeling

"Om de acne behandeling van ZO Skin Health te versterken, kunnen we in de praktijk een aanvullende behandeling uitvoeren waarbij we de huid goed reinigen, en ontdoen van talg en andere onzuiverheden", vervolgt Daniëlle. "Dus echt met een naaldje inprikken en vervolgens uitdrukken. Vervolgens maken we gebruik van een milde chemische peeling waardoor de producten van ZO Skin Health nóg dieper in de huid dringen."

Deze acnebehandelingen moeten wel onderhouden worden, maar vaak kun je dit al snel afbouwen. "Zolang je maar goed de producten gebruikt", voegt de huidtherapeut toe.

De invloed van levensstijl op hormonale acne

Hoewel producten en behandelingen effectief zijn, speelt levensstijl ook een rol. "Voeding heeft invloed op hormonale acne, vooral zuivel en suikers kunnen het verergeren. Dat is zeker iets om in gedachten te houden", zegt Daniëlle.

Bij puberale acne kan het probleem vaak vanzelf nog verdwijnen, zodra de hormoonspiegels stabiliseren. Bij volwassenen is acne echter meestal blijvend als het niet wordt behandeld. Daniëlle benadrukt dan ook dat een consequente routine essentieel is om goede resultaten te behalen en de huid rustig te houden.

Eén ding is duidelijk: een gezonde huid zonder hormonale breakouts vraagt om tijd en toewijding. Maar met de juiste zorg en producten is het absoluut haalbaar!

Aangeboden
  • Adobe Stock