Glamour met een knipoog

Genoeg vitamine D binnenkrijgen? Zo pas je je dieet erop aan

De herfst en winter komen langzaam maar zeker dichterbij. En dat betekent een stuk minder tijd in de zon! Minder zonuren heeft niet alleen invloed op je mooie zomerse kleurtje en humeur: het kan er ook voor zorgen dat je minder vitamine D aanmaakt. Gelukkig zijn er genoeg lekkere en gezonde manieren om deze vitamine uit je voeding te halen. In dit artikel vertellen we je hoe. 

Genoeg vitamine D binnenkrijgen? Zo pas je je dieet erop aan

Ondersteunt sterke botten en tanden 

Het binnenkrijgen van voldoende vitamines is belangrijk. Vitamines dragen bij aan diverse lichaamsfuncties. Zo verhoogt vitamine D de opname van calcium in je botten en is belangrijk voor sterke tanden. Maar er is meer! Vitamine D ondersteunt ook je immuunsysteem, dit is wel zo fijn tijdens de donkere maanden.

Vitamine D in je dieet 

Alhoewel de zon de beste bron van vitamine D is, zijn er gelukkig ook manieren om het via je voeding binnen te krijgen. Vooral vette vis, zoals zalm, haring en makreel, zijn een goede bronnen van deze vitamine. Ook eieren en vlees bevatten vitamine D, maar wel in iets kleinere hoeveelheden.

Voor vegetariërs en veganisten zijn er gelukkig ook opties. Zo bevatten margarine, halvarine en bak- en braadproducten vaak toegevoegde vitamine D. Dit kan helpen om je inname op peil te houden, vooral als de zon zich minder vaak laat zien.

Extra vitamine D 

Over het algemeen is dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon genoeg om te zorgen dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Je lichaam slaat de overtollige vitamine D die je tijdens de zomer hebt aangemaakt namelijk ook op voor als het weer koud en donker wordt: hoe handig is dat?

Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit voeding of zonlicht kunnen halen. Voor deze groepen wordt een supplement aangeraden:

  • Iedereen met een donkere of een getinte huid (10 microgram per dag)
  • Vrouwen vanaf 50 jaar (10 microgram per dag)
  • Iedereen vanaf 70 jaar (20 microgram per dag)
  • Zwangere vrouwen (10 microgram per dag)
  • Kinderen tot 4 jaar (10 microgram per dag)
  • Iedereen die overdag niet veel in de zon komt of de huid bedekt (10 microgram)

Twijfel of je genoeg vitamine D binnenkrijgt? Je kunt advies inwinnen bij je huisarts.

Het hele jaar door stralen

Met een beetje planning en de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Je kunt overwegen om naast je dagelijkse voeding een vitamine D supplement te gebruiken.