Het is inderdaad waar dat de kwaliteit van Nederlands drinkwater in sommige gevallen beter is dan dat van sommige merken mineraal- of bronwater. Wil je water drinken dan kun je dat dan ook met een gerust hart uit de kraan doen. In andere landen, ook in Europa, is dit zeker niet overal aan te raden. Wel zit er kalk in ons drinkwater. Voor onszelf is dat geen probleem. We hebben kalk nodig voor sterke botten en een goed gebit. Wel kan die kalk problemen geven met bepaalde apparaten.
Kalkaanslag in je wasmachine
Apparaten die water verwarmen kunnen problemen krijgen als er te veel kalk in het drinkwater zit. Die kalk zet zich af op het verwarmingselement. Zo’n element zit in een wasmachine, in de vaatwasser, in je koffiezetapparaat en strijkijzer. Als er te veel kalk op het verwarmingselement komt dan werkt dat niet goed meer en zal het apparaat in kwestie dus uiteindelijk er de brui aan geven. Een verwarmingselement vervangen is een meestal een kostbare aangelegenheid. Je kunt dit probleem wel voorkomen door apparaten te ontkalken, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn of speciale middelen die hiervoor in de handel zijn. Een andere oplossing is het gebruik van een duurzame waterontharder. Die kan op de waterleiding van praktisch elke woning worden aangesloten.
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder filtert de kalk uit het drinkwater voordat het uit de kraan stroomt of wordt gebruikt door je vaatwasser of wasmachine. De kalk wordt opgevangen in bolletjes die in de waterontkalker zitten. Niet alle kalk wordt uit het water gehaald, maar wel het grootste deel. Je merkt er bijna niets van, het water stroomt iets trager uit de kraan omdat het eerst door het apparaat gaat. Sommige mensen vinden het water lekkerder als het zachter is. Maar wat je vooral merkt is dat je huishoudelijke apparaten veel minder vaak hoeft te ontkalken en dat deze ook veel langer meegaan. Als je het zo bekijkt kun je de investering in een waterontharder dus terugverdienen doordat je minder snel een nieuw apparaat hoeft te kopen.
Heb ik een waterontharder nodig?
Informatie over de hardheid van het water in jouw regio kun je vinden op de website van je drinkwaterleverancier. Het water is niet overal in Nederland even kalkrijk. Wanneer het water in jouw regio niet erg hard is, dan is de installatie van een waterontharder waarschijnlijk niet nodig. Als je de aanschaf van een waterontkalker overweegt, kies dan voor de beste waterontharder voor jouw situatie. Je keuze is afhankelijk van de samenstelling van je gezin en dus de hoeveelheid water die wordt gebruikt. De capaciteit van het apparaat is afgestemd op de gemiddelde hoeveelheid water die wordt gebruikt. Je kunt deze zelf installeren of de installatie overlaten aan een vakbekwame loodgieter.
- Unsplash