Maakt het leven mooier

Nieuwe beautytrend: water van de Lady's Finger is goed voor lichaam én huid

Hoewel de okra niet tot de meest gebruikelijke voedingsmiddelen behoort, heeft het plantje gunstige eigenschappen voor je huid én lijf. Het bereiden van okra is super makkelijk, dus wat ons betreft is deze hype het proberen waard!

lady's Finger

We kennen ze allemaal wel - wondermiddeltjes die je huid zouden laten stralen of helpen bij het afvallen. Wij wachten nog steeds op een middel dat écht doet wat het belooft. De reacties op onze redactie waren dan ook sceptisch toen we hoorden over de heilzame eigenschappen en effecten van de okra, ook wel bekend als de Lady's Finger.

Okrawattes?

Okra is een vrucht met een zachte, neutrale smaak die doet denken aan een combinatie van komkommer en sperziebonen. Hij wordt in warme en tropische gebieden geteeld, zoals in Afrika en Zuid-Azië. Het meest bijzondere aan okra? De slijmerige textuur die ontstaat tijdens het koken. Niet sexy, wel heel goed voor je.

Gewichtsbeheersing

De Lady's Finger heeft een indrukwekkend voedingsprofiel. Hij is laag in calorieën en rijk aan antioxidanten, vezels en eiwitten, vitamine C en vitamine K1. Het eten van eiwitten en vezels is in verband gebracht met gewichtsbeheersing, een betere bloedsuikerspiegel en een betere botstructuur. Daarnaast ondersteunen de vezels in okra een gezonde darmfunctie. Klinkt goed, non?

Beeld: Adobe Stock

Een natuurlijke glow

Door de antioxidanten en vitaminen in okra krijgt je huid een natuurlijke glow. En wie wil dat nou niet? Dat is overigens niet het enige voordeel van de antioxidanten. Ze zorgen namelijk ook voor bescherming van de hersenen tegen verouderingssymptomen en voor verbetering van de cognitie, het leervermogen en het geheugen. Wow!

Kankerwerend

Één van de eiwitten in okra, lectine, zou de groei van kankercellen bij mensen remmen. Een reageerbuisstudie met borstkankercellen wees uit dat de lectine in okra de groei van kankercellen tot maximaal 63% kan vertragen. Er is wel meer onderzoek op mensen nodig voordat we écht conclusies kunnen trekken. Nog even afwachten, dus.

Wondermiddel voor vrouwen

Het regelmatig eten van okra zou menstruatiekrampen kunnen verlichten en, misschien wel de meest besproken eigenschap van okra, zorgen voor een betere vochtbalans én PH-waarde in de intieme zone. Daarnaast is de vrucht rijk aan foliumzuur - voor de zwangeren onder ons. Honderd gram okra bevat maar liefst 22% van de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur.

Blijven kijken

Alsof dat nog niet genoeg is, zit ook het stofje betacaroteen in de okravrucht. Dit stofje ondersteunt niet alleen de huid, maar zorgt er ook voor dat ons zicht minder snel achteruit gaat naarmate we ouder worden.

Bron: Adobe Stock

Zelf proberen

Wil je zelf de voordelen van de Lady's Finger ontdekken? Okra water maak je in slechts een paar stappen: was de okra peulen grondig, doe ze in een kan of pot met koud water en laat minimaal 8 uur (en maximaal 24 uur) weken. Het resultaat is een licht slijmerig water dat bomvol zit met voedingsstoffen. Drink het ’s ochtends op een lege maag voor optimale resultaten!

De okra lijkt misschien niet de meest sexy groente, de effecten mogen er wel degelijk zijn. Een leuke bijkomstigheid van deze gezonde vrucht, als je het ons vraagt!

Beauty
  • A Healthy life, Lotte Lust, Libelle, Health.com
  • Adobe Stock