Glamour met een knipoog

Stoppen met roken vergoeding 2025 - Wat wordt vergoed?

Je basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken, zoals begeleiding en nicotine vervangende middelen. Controleer wel altijd even je polisvoorwaarden!

Stoppen met roken vergoeding 2025

Ben je benieuwd of je ziektekostenverzekering stoppen met roken dekt? Het antwoord is ja: je basisverzekering vergoedt dit eenmaal per jaar. Denk daarbij aan groepscursussen en individuele ondersteuning.

Stoppen met roken vergoeding

Ook voor jarenlange rokers is stoppen nog steeds de moeite waard, zolang de methode effectief en bewezen is. Voor een vergoeding van nicotinevervangers en medicijnen moet je deze hulpmiddelen combineren met een hulptraject.

Stoppen met roken vergoedingen in het basispakket

Het is geen geheim: stoppen met roken brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Om die reden biedt de basisverzekering een vergoeding voor deze hulp. Stoppen is echter niet eenvoudig. Daarom krijg je één keer per jaar een volledige vergoeding voor:

  • Individuele hulp van je huisarts;
  • Groepssessies onder leiding van een bevoegde begeleider, op locatie, via telefoon of internet;
  • Ondersteuning door een erkende rookstopbegeleider, via persoonlijk contact, telefoon of internet.

Alternatieve methoden om te stoppen met roken

Naast de eerder genoemde methoden zijn er alternatieve behandelingen om van je nicotineverslaving af te komen, zoals lasertherapie, acupunctuur en hypnotherapie. Deze vallen niet onder de basisverzekering, omdat hun effect niet wetenschappelijk is bewezen. Wil je toch gebruikmaken van alternatieve geneeswijzen? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig.

Tip! Zorgverzekering vergelijken op Geld.nl is een handige manier om de beste dekking voor stoppen-met-roken-hulp te vinden, uiteraard tegen de laagste premie!

Stoppen met roken: eigen risico en eigen bijdrage

En hoe zit het met het eigen risico? Hulp bij een tabaksverslaving van een bevoegde zorgverlener valt buiten het eigen risico, wat het makkelijker maakt om te stoppen. Maar let op: je betaalt soms wel het eigen risico voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Nog meer goed nieuws: voor individuele begeleiding, groepssessies en medicijnen betaal je geen eigen bijdrage. Toestemming van je verzekeraar is niet nodig.

Kies een erkende zorgverlener voor rookstopbegeleiding

Ook belangrijk: zoek een bevoegde zorgverlener met een registratie in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Anders vergoedt de basisverzekering de hulp niet, en dat geldt soms ook voor niet-gecontracteerde begeleiders. Gebruik daarom deze onafhankelijke vergelijkingssite om zeker te weten met welke zorgverleners verzekeraars samenwerken.

Zo ga je met een gerust hart aan de slag met een erkende zorgverlener en boost je je gezondheid met een leven zonder tabak!