slogan

7 x wat je wilt weten over de Koning

::

Dé bijnaam tijdens zijn studententijd, zijn volledige naam, zijn stopwoordjes: na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal bij.

LEES OOK: Koning Willem-Alexander was weer piloot, en dít gebeurde er in de cockpit

1. Tot en met 2013 werd Koninginnedag gevierd op 30 april, maar met de kroning van Willem-Alexander zijn zowel de naam als datum veranderd.

2. Onze koning is geboren in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, nu bekend als Universitair Medisch Centrum. 

3. Willem, zijn moeder én oma, studeerden aan de Rijksuniversiteit in Leiden. 

4. Onze Willem is een echte sportieveling. Hij heeft de Elfstedentocht gedaan, liep de marathon van New York en bezoekt altijd de Olympische Spelen. 

5. Vlak voor de troonwisseling werd gevraagd wat hij van het koningschap vond. Maar hij scheen geen enkel probleem te hebben met een eventuele wijziging van de Grondwet, waarin hij niet langer de leiding zou hebben. "No big deal." 

6. In 1988 reed hij na een feestje zijn Ford Sierra de sloot in. Hij moest een boete van 300 gulden betalen, omdat hij ook nog eens te hard zou hebben gereden.

7. Willem is gek op dieren. Zo heeft hij nu twee trouwe viervoeters, maar in zijn studententijd hield hij kippen én een kraaiende haan. 

8. Hij past zijn stropdassen aan op de gelegenheid. Een bezoekje aan de dierentuin resulteert dus in een stropdas met giraffen.

9. De koning is gek op mailen, hij reageert adequaat.

10. In zijn studententijd werd hij 'Prins Pils' genoemd, vanwege de vele rondjes die hij gaf.

11. Zijn volledige naam luidt: Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. 

BEELD: BSR AGENCY