Glamour met een knipoog

Hertog Hugh is multimiljardair (en nog single!)

Het moet Hugh Grosvenor (25) duizelen: in één keer zijn vader verliezen, de nieuwe hertog van Westminster...

Hertog Hugh is multimiljardair (en nog single!)

Het moet Hugh Grosvenor (25) duizelen: in één keer zijn vader verliezen, de nieuwe hertog van Westminster worden en 10,7 miljard euro erven: ga er maar aan staan. 

Hugh's vader Gerald stief op 9 augustus aan een hartaanval. Dat maakte babyface Hugh, tot op dat moment graaf Grosvenor, de 7de hertog van Westminster. De titel werd in 1874 gecreëerd door koningin Victoria. Niet helemaal uit het niets: de Grosvenors waren al sinds 1622 baronnen. Hertog is de hoogste titel binnen de Peerage, het Engelse systeem van adellijke titels. 

Enorme erfenis

© Grosvenor Estates

Gerald, de 6de hertog van Westminster, diende 39 jaar als Major General in het leger en laat zijn vrouw Natalia achter, met wie hij Hugh en dochters lady Tamara, lady Edwina en lady Viola kreeg. De verantwoordelijkheid voor het landgoed viel hem zwaar. Gerald was slechts twee jaar ouder dan Hugh toen hij het erfde en kreeg te maken met een zenuwinzinking omdat hij altijd het gevoel had dat hij tekort schoot ten opzichte van het erfgoed. Toch stond hij bekend als een zeer geliefde baas die zijn personeel en pachters als familieleden beschouwde. Hugh is volgens zijn vrienden niet zo'n gekwelde ziel als zijn vader, maar wel even voorzichtig 'en van jongs af aan opgevoed met het idee dat mensen op zijn geld uit kunnen zijn, in plaats van zijn vriendschap.' 

Zonen gaan voor

Door een stokoude 'primogeniture' wet komen de dochters niet in aanmerking om de titel te erven, die gaat naar Hugh, hoewel hij het derde kind is. Hij is de eerste directe erfgenaam in 133 jaar die op Eaton Hall is geboren, de anderen waren allemaal kleinzonen. Een van zijn taken is dus trouwen en een zoon produceren. No pressure, dus. Zijn zussen delen overigens wel mee in het familietrustfonds, zo ouderwets was Gerald nu ook weer niet. 

Dit is Eaton Hall

© Grosvenor Estates

De familie is zeer rijk; een week voor zijn dood leenden prins William en hertogin Kate Geralds privéjet nog om naar Zuid-Frankrijk te vliegen voor hun vakantie. Hugh erft een duizelingwekkend portfolio aan onroerend goed in de duurdere delen van Londen, zoals Belgravia en Mayfair, en een leuk stulpje dat al eeuwen in de familie is: Eaton Hall, waarbij vergeleken Highclere Castle (bekend van 'Downton Abbey') een leuke schuur is. Het maakt Hugh de rijkste man ter wereld onder de 30, de machtigste landeigenaar van Groot-Brittanië (met ook grond in Frankrijk, Schotland en Spanje) én 's lands meest begeerde vrijgezel. 

Close met de Windsors

© John Stillwell / Getty Images

Hugh Richard Louis Grosvenor is al jaren goed bevriend met prins William en prins Harry, hij is zelfs een van de peetvaders van prins George. Hier loopt hij achter James en Pippa Middleton, de broer en zus van hertogin Kate. Zijn vader was op zijn beurt goed bevriend met kroonprins Charles, de families trekken al jaren samen op. Gerald was de officieuze mentor van William tijdens zijn tienerjaren en als twintiger. Hughs moeder Natalia is Williams peetmoeder, beide Grosvenors waren nauw betrokken bij het leven van William en Harry na de dood van Diana. Gerald was zelfs een van de executeurs van het testament van prinses Diana

Geen kostscholen

© Keystone / Getty Images

Ondanks deze uitstekende contacten en een positie in de eredivisie van de Britse adel gingen Hugh en zijn zussen gewoon naar scholen in de buurt van het kasteel. Ze hebben zelfs niet, zoals William en Harry, op kostschool gezeten, maar woonden gezellig thuis. Gerald, hier met Natalia op hun trouwdag in 1979, had zijn eigen kostschooljaren vreselijk gevonden en was erg gesteld op zijn gezin. Vaak vloog hij met zijn jet uit Londen - waar hij soms ook werkte - op doordeweekse dagen terug naar Cheshire om daar te kunnen eten met zijn vrouw en kinderen. 

'Plain old Hughie'

© Grosvenor Estates

De kinderen Grosvenor laatste zongen in het plaatselijk kerkkoor, Hugh was als kind een van de sterren van het voetbalteam van school. Het familiemotto is er naar: 'virtue non stemma', wat zoveel betekent als 'deugd is belangrijker dan afkomst.' Vrienden noemen de nieuwe hertog vermoedelijk niet voor niets 'plain old Hughie'. Op de huwelijksfoto van zijn zus Tamara in 2004 staat hij rechts achter de bruidsmeisjes. Achter hem zijn ouders Gerald en Natalia. Zus Edwina staat op de achterste rij als derde van links. Zusje Viola is het tweede bruidsmeisje van links. 

Net een nieuwe baan

© Twitter Viewschannel

Hugh studeerde aan Newcastle University waarna hij werkt bij een investeringsmaatschappij, voor hij accountmanager werd van Bio-bean, een bedrijf in groene energie dat van koffieprut ecobrandstof maakt. Daar werkt hij nog maar sinds januari en het ziet er niet naar uit dat hij dat zal blijven doen. Een landgoed als het Grosvenor Estate heeft een fulltime beheerder nodig. Wat voor man het verder is, is het best bewaarde geheim van Eaton Hall. Hugh waakt als een havik over zijn privacy, doet niet aan sociale media en heeft nog nooit een diepgaand interview gegeven. 

Eén dolle verjaardag

© Twitter Daily Mirror

De enige keer dat Hugh in het nieuws kwam was in 2012, door een nogal extravagant 21ste verjaardagsfeest dat 5,7 miljoen euro kostte. Denk aan 800 gasten (het grootste deel personeel en andere mensen die op het landgoed werkten), komiek Michael Mcintyre en hiphop duo Rizzle Kicks als entertainment. De dresscode luidde 'black tie & neon' en kijk zijn vader dat hier eens schattig geïnterpreteerd hebben. Prins Harry hebben ze naar verluidt naar buiten moeten slepen. "Het feest was ronduit geweldig," zei Hugh later in het plaatselijk sufferdje The Chester Chronicle. "Een verjaardag en een party die ik nooit zal vergeten. Het is het begin van een nieuwe fase in mijn leven en ik kijk uit naar de uitdagingen die voor me liggen." We kunnen ons zo voorstellen dat hij liever nog een tijdje zijn vader had gehad dan de 'uitdagingen', maar in de categorie Interessante Aristocraten hebben we er one to watch bij. 

Openingsbeeld © John Stillwell / Getty Images