Glamour met een knipoog

Prinses Delphine is woest: 'Kinderen kiezen niet zelf de omstandigheden waarin ze geboren worden'

Prinses Delphine, de onwettige dochter van koning Albert II van België, is woest op de regering omdat ze (opnieuw) anders is behandeld dan prins Laurent en prinses Astrid.

Prinses Delphine is woest

Prinses Delphine claimde haar titel in 2020 na een vaderschapstest waaruit bleek dat ze de dochter van de voormalige Belgische koning Albert is. Die titel lijkt zo mooi, maar in de praktijk doet het er maar weinig toe. De prinses was namelijk niet uitgenodigd voor Koningsdag en dat maakt haar – op z'n zachtst gezegd – furieus.

Koninklijke titel

Het duurde ruim zeven jaar voordat Delphine haar koninklijke titel claimde. Op zeventienjarige leeftijd hoorde ze dat ze de onwettige dochter van koning Albert II is, die een affaire had met haar moeder tijdens zijn huwelijk met koningin Paola. Na een jarenlange strijd in de rechtbank en de troonsafstand van de koning, kreeg Delphine eindelijk het recht zichzelf prinses te noemen. En toch is ze nog steeds 'niet welkom' bij de royals.

Koningsdag

Op vrijdag 15 november kwam de Belgische koninklijke familie bijeen voor de viering van Koningsdag. Koning Albert II en zijn kinderen, prins Laurent en prinses Astrid, waren er allemaal bij. Prinses Delphine stond, in tegenstelling tot haar halfbroer en -zus, niet op de gastenlijst.

De prinses plaatste een vernietigende verklaring op social media en beschouwt dit voorval als "institutioneel onrecht."

"Gisteren werd ik er door de pers nogmaals aan herinnerd waarom ik niet was uitgenodigd om Koningsdag te vieren. De reden is dat ik geen dotatie aanneem zoals mijn broers en zus. Feit is dus dat ik niet welkom ben, omdat mijn ouders op het moment van mijn geboorte in wezen niet met elkaar getrouwd waren", schrijft de prinses. In haar statement benadrukt ze dat alle kinderen gelijke rechten moeten hebben.

"Ik schrijf dit opnieuw en blijf mijn mening uiten, omdat kinderen niet zelf de omstandigheden kiezen waarin ze geboren worden. Onze samenleving en wetten moeten waarden weerspiegelen die kinderen gelijkelijk verwelkomen, ongeacht of ze geboren zijn in het huwelijk, derde huwelijk, vierde huwelijk, buiten het huwelijk of geadopteerd of wat dan ook. Ik blijf hoopvol dat onze leiders in de regering, de samenleving en de kerk op een dag deze waarheden ter harte zullen nemen", vervolgt Delphine.

Oneerlijke behandeling

Dit is niet de eerste keer dat de prinses klaagt over haar nieuwe leven als royal. In 2023 schreef haar advocaat een emotionele brief aan de premier van België met het verzoek om zijn cliënt met hetzelfde 'respect' te behandelen als Astrid en Laurent. "Mijn cliënte maakt zich al maandenlang zorgen over haar rol bij officiële gebeurtenissen. Het valt haar op dat ze voor slechts een aantal uitgenodigd wordt, zoals 21 juli (de Nationale feestdag, red.) en het eerbetoon aan de overleden leden van de koninklijke familie. Maar zelfs daar wordt ze anders behandeld dan haar broer en zus, prins Laurent en prinses Astrid."

Officiële functie

In reactie hierop zei de premier dat "de mensen die voor deze evenementen worden uitgenodigd, mensen zijn die officiële functies in ons land vervullen." Simpel gezegd: "prinses Delphine heeft er geen." Au...

Vader-dochterrelatie

Toen Delphine opgroeide, was koning Albert een frequente aanwezigheid in haar leven. Totdat haar ouders, Sybille de Selys Longchamps en de rijke Jacques Boël, van elkaar vervreemd raakten, was hun band goed. Delphine was dan ook dolgelukkig toen werd ontdekt dat Albert haar biologische vader is. Pas een paar jaar later, nadat een biograaf de waarheid aan het licht bracht, begonnen de zaken te verzuren... De arme Delphine hoopte ongetwijfeld op meer toen ze zichzelf eindelijk Prinses van België mocht noemen.

Royalty
  • Tatler, Beau Monde archief, Blauw Bloed
  • NL Beeld