Maakt het leven mooier

Belgische prins Laurent wil andere nationaliteit: 'Ben klaar hier in België'

Hij stond al tijden bekend als de enfant terrible van de Belgische monarchie, maar inmiddels lijkt prins Laurent er zelf ook behoorlijk klaar mee te zijn. In een nieuw interview verklapt de Belgische royal namelijk dat hij een dubbele nationaliteit wil aanvragen om naar Italië te verhuizen. 

Belgische prins Laurent wil andere nationaliteit

Prins Laurent, het broertje van kroonprins Filip, wist zich in de loop der jaren niet écht populair te maken bij onze zuiderburen. Van omstreden uitspraken en flirterig gedrag tot hard rijden zonder gordel — de prins deed het allemaal. Maar zoals we vaker zien bij de ‘zwarte schapen’ van koninklijke families (Haz, we kijken naar jou), lijkt de prins nu een hele nieuwe weg in te slaan: hij is van plan te emigreren naar het buitenland.

Laurent naar Italië

De prins onthult zijn emigratieplannen in een nieuw interview met het Franstalige nieuwsblad Sudinfo. Daar vertelt hij: "Ik ben niet van plan om eeuwig op aarde te blijven. Ik wil mijn dromen waarmaken en ik ben klaar hier in België."

Waar hij dan heen wil? Naar Italië, het geboorteland van zijn moeder, koningin Paola! De prins heeft zijn hart verloren aan dit land en wil zijn droom waarmaken door de Belgisch-Italiaanse nationaliteit aan te vragen. “Ik denk dat het vlot zal verlopen, want ik heb al een woning in Italië", aldus Laurent. Hij heeft al meer dan tien jaar een huis op Panarea, een eiland ten noorden van Sicilië, maar dat is niet waar hij uiteindelijk met zijn vrouw Claire wil eindigen. "Het zal eerder Rome of Milaan worden."

Sociale zekerheid

In hetzelfde interview is de prins ook kritisch op het koninklijke leven waarin hij zich altijd belemmerd heeft gevoeld. "Ik vecht al twintig jaar om toegang te krijgen tot sociale zekerheid. Voor mijn vrouw en kinderen. Ik wil duidelijk stellen dat ik nooit afhankelijk wilde zijn van openbare bijstand. Maar als ze er alles aan doen om je hoofd onder water te houden, beletten ze je om een keuze te maken. Maar mijn keuze is gemaakt. Ik heb besloten om een ander leven te leiden en ik vraag om bevrijd te worden van mijn verplichtingen", aldus Laurent.

Dat de prins niet zo'n fan is van de hele monarchie, was al duidelijk. Zo moest zijn eigen broer, kroonprins Filip, het eerder ook al ontgelden: "Wat ik niet begrijp, is dat de samenleving altijd zo’n figuur boven de samenleving moet hebben. Een president, een premier, een koning. Waarom kunnen we niet gewoon samenleven en complementair zijn?"

Schoon schip

Afijn, het is duidelijk dat Laurent een bijzonder uitgesproken mening heeft. Met zijn verhuisplannen lijkt hij bovendien zijn eerdere woorden waar te maken. Vorig jaar kondigde hij namelijk aan na zijn zestigste "schoon schip" te willen maken en eindelijk aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.

Als hij daadwerkelijk naar Italië verhuist, loopt hij overigens wel het risico zijn koninklijke toelage te verliezen. Maar daar lijkt de prins niet wakker van te liggen. Hij wacht namelijk nog op een schadevergoeding van 15 miljoen euro, toegekend door de rechter na een mislukte onderneming in de woestijn Libië. Tja, met zo'n bedrag kun je vast een aardig huisje in de Italiaanse natuur bemachtigen.

Royalty
  • Gazet van Antwerpen, Sudinfo
  • NL Beeld