Officiële kroonjuwelen, zoals een kroon of scepter, hebben de Van Saksen-Coburgs niet. De eerste koning der Belgen, Leopold I, werd namelijk nooit gekroond. Hij hoefde alleen maar een eed af te leggen. Bovendien zijn veel kronen en juwelen die de familie in de loop der tijd verzamelde, verdwenen vanwege slecht geregelde erfenissen, diefstal en prinsessen in geldnood. Koningin Mathilde heeft slechts vier diademen vanuit de familie tot haar beschikking (Máxima heeft er negentien).
Verongelukte koningin
Een bekende is de diadeem der Negen Provinciën, die alleen wordt gedragen door koninginnen. Astrid kreeg hem in 1926 cadeau bij haar huwelijk met koning Leopold III. De naam verwijst naar de (toen nog) negen Belgische provincies. Nadat Astrid op haar 29ste tragisch was omgekomen bij een auto-ongeluk, ging het kroontje door naar Leopolds tweede vrouw Lilian en daarna naar Astrids schoondochters Fabiola (die het droeg op haar huwelijk als ode aan haar overleden schoonmoeder) en Paola, die het weer doorgaf aan schoondochter Mathilde.
Tot bloedens toe
De oudste tiara is de Art Deco diadeem die koningin Elisabeth in 1925 cadeau kreeg van haar man koning Albert I, daarom staat in het midden een kleine ‘A’. Vandaag de dag is hij in bezit van Paola die hem later vermoedelijk doorgeeft aan haar dochter Astrid. Mathilde is er vast niet rouwig om dat hij niet in haar juwelenkastje zit. Die ene keer dat ze hem droeg (ze kreeg het kroontje te leen) was tijdens haar huwelijk met Filip. Het juweel met sluier werd toen zo stevig vastgespeld op haar hoofd dat de spelden haar tot bloedens toe hadden gepijnigd. Het huilen stond de arme bruid die dag nader dan het lachen.
Op 4 december was dat alweer 25 jaar geleden. Maar om haar zilveren bruiloft te vieren, trok ze toch maar níet weer de Art Deco diadeem uit de kast. Wel poseerde ze samen met manlief voor een prachtig jubileumkiekje:
Wolfers tiara
Subtiel maar elegant, dat is de Wolfers Tiara. Ook deze tiara is afkomstig uit de familiecollectie, genoemd naar de juwelier die 'm maakte. Het was een huwelijksgeschenk voor koningin Fabiola en kan ook als collier worden gedragen. De tiara is niet heel groot, maar fonkelt dankzij 200 diamanten toch indrukwekkend.
Inmiddels heeft Mathilde de tiara ook uitgeleend aan haar dochter Elisabeth. Zij droeg hem op haar beurt bij het achttiende verjaardagsfeest van de Deense kroonprins Christian, samen met een prachtige strapless japon van Natan Couture.
Ook Amalia heeft hier trouwens een prachtig erfstukje op haar hoofd. Het gaat om de saffieren tiara, die al jaren tot de pronkstukjes van de Oranjes behoort.
Privécollectie
Naast de erfstukken van België, heeft koningin Mathilde ook een aantal tiara's in privébezit. Eén van haar favorieten is de lauwerkrans-tiara, die zij ooit kreeg voor haar huwelijk met prins Filip in 1999. De tiara, die ze destijds ontving van een groep Belgische aristocraten, heeft de vorm van een - je raadt het al - lauwerkrans.
Ook dochter Elisabeth heeft inmiddels een eigen tiara in het bezit. Op haar achttiende verjaardag ontving zij van haar ouders een prachtige diamanten tiara, die al meerdere keren van pas is gekomen. Zo droeg ze hem bij de receptie van het huwelijk van de Jordaanse prins Hussein en prinses Rajwa. Maar ook op de verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra prijkte het juweeltje op Elisabeths hoofd.
Als toekomstig koningin is het maar goed dat Elisabeth alvast de nodige tiara-momentjes kan ervaren. Zo raakt ze hopelijk vertrouwd met de tiara's, en worden haar de tiara-perikelen, zoals die op Mathildes bruiloft, bespaard!
Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Beau Monde. Daarin vind je nog véél meer leuke royalty-, celebrity- en glamournieuwtjes. Zo zetten we de grootste royaltyschandalen van het jaar op een rijtje, gaan we in gesprek met de familie Verhulst en duiken we in de leukste kerstcadeautjes. Je leest het in de Beau Monde, nu te koop in de winkels of op Tijdschrift.land!
- NL Beeld