Glamour met een knipoog

Greep uit de sieradendoos: de kroonjuwelen van Engeland

Kronen, scepters, zwaarden, tiara’s... De kroonjuwelen van koningshuizen wereldwijd zijn om je vingers bij af te likken. In Beau Monde doen we af en toe een greep in de sieradendoos van een monarchie. Dit keer: Engeland!

Greep uit de sieradendoos: de kroonjuwelen van Engeland

Streng bewaakt in de meer dan 900 jaar oude Tower of Londen - ex-gevangenis en executieplek - ligt de waardevolste collectie kroonjuwelen ter wereld. De Britse regalia, een collectie kronen, scepters en zwaarden, worden geschat op een waarde die ergens tussen 3 en 5 miljard ligt. Al sinds 1661 worden ze tentoongesteld in de Tower.

The Crown

Bekendste onderdeel uit de collectie en ongetwijfeld de meest bekeken kroon ter wereld is de Imperial State Crown. Het staatshoofd draagt ’m elk jaar bij de opening van het Parlement, maar wereldberoemd werd hij omdat hij elke aflevering te zien is tijdens de intro van de serie The Crown.

Elizabeth draagt de Crown in 2012 (Beeld: NL Beeld)

Vorig jaar droeg Charles hem bij zijn kroning en enkele maanden daarvoor prijkte hij bij Queen Elizabeth's uitvaart op haar kist. Zelf droeg ze de kroon de laatste jaren niet meer, omdat hij zo zwaar was. Ze zei: “Als je hem draagt, kun je niet eens meer op het blaadje met je speech kijken, je zou je nek breken.”

Charles met de Imperial State Crown bij zijn kroning; Camilla draagt de Queen Mary's Crown (Beeld: NL Beeld)

Grootste eyecatcher temidden van de bijna 3.000 diamanten op de kroon is de 317-karaat Cullinan II, een van de duurste diamanten ter wereld. Andere delen ervan zijn verwerkt in de scepter, in enkele broches en in de Queen Mary’s Crown, waarmee Camilla gekroond werd.

Lover's Knot

Nog zo’n beroemde blikvanger is de Lover’s Knot. Hij was al in 1914 in het bezit van Queen Mary (en gemodelleerd naar een nóg ouder exemplaar uit 1818 van haar koninklijke oma).

Diana draagt de Lover’s Knot tiara (Beeld: NL Beeld)

De tiara vol parels en diamanten werd vooral bekend op het hoofd van prinses Diana. Ze had het sieraad in bruikleen van Elizabeth, maar moest het na de scheiding weer teruggeven. Tegenwoordig draagt prinses Catherine hem vaak, als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder.

Bij het staatsbanket met de president van Zuid-Afrika in 2022 droeg Kate de tiara (Beeld: NL Beeld)

Kinderkroon

Ook de kleine prinses Charlotte (9) heeft al een kroontje in haar kast. Bij de kroning van haar opa droeg ze een zilveren tiara van Jess Collett x Alexander McQueen die matchte met die van haar moeder. Jong geleerd!

Zo moeder, zo dochter: Kate en Charlotte bij de kroning van Charles (Beeld: NL Beeld)

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Beau Monde. Daarin vind je nog véél meer leuke royalty-, celebrity- en glamournieuwtjes. Zo ontrafelen we het grote raadsel van Monaco, en gaan we in gesprek met Katja Schuurman over het leven en de liefde. Je leest het in de Beau Monde, tot 5 november in de winkels!

Royalty
  • NL Beeld