Rond Oud en Nieuw vliegen er behoorlijk wat oliebollen doorheen. Hartstikke lekker natuurlijk, maar soms is een beetje variatie ook niet verkeerd! Daarom hebben wij een recept voor je, waarmee je je oliebollen gemakkelijk in je wafelijzer bakt. Hoewel ze niet worden gefrituurd, smaken ze wel echt een beetje naar oliebollen! Heerlijk om te serveren als toetje tijdens de jaarwisseling, of om gewoon zo te eten.
Wat heb je nodig?
- 1 pak oliebollenmix à 500 gram
- 100 gram boter of margarine
- 750 milliliter lauwwarm water
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram rozijnen (geweekt)
- Eventueel kristalsuiker naar smaak
Zo ga je te werk:
- Smelt de boter in een pannetje.
- Doe de oliebollenmix, boter, water en vanillesuiker in een kom. Als je iets zoetere wafels wilt, kun je naar smaak nog wat extra kristalsuiker toevoegen. Kneed dit alles met een mixer tot een glad, samenhangend deeg.
- Spatel daarna de geweekte rozijnen door het deeg.
- Dek de kom af met een theedoek of folie en laat 40 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm je wafelijzer en vet deze in. Als het ijzer goed heet is, schep je wat beslag in het wafelijzer. Bak dit in 3-5 minuten gaar.
- Serveer de wafels warm, eventueel met wat poedersuiker en boter.
Heb je zin om nog meer te variëren? Uiteraard kun je het beslag helemaal naar smaak maken. Voeg bijvoorbeeld stukjes appel toe, of gooi wat noten in de mix. Ook lekker: serveer je wafels met wat slagroomijs of chocoladeschaafsel. Een gegarandeerd succes!
- Kookfans, Koopmans, Jumbo
- Adobe Stock