Zelf oliebollen en appelflappen bakken is niet alleen leuk om te doen, het zorgt ook nog eens voor een heerlijke geur in huis! Bovendien kun je de smaken zelf perfectioneren. We nemen je stap voor stap mee naar de perfecte zelfgemaakte lekkernijen.
Basis voor oliebollen
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 300 ml lauwwarme melk
- 2 eieren
- 150 gram rozijnen (optioneel, laat ze 10 minuten weken in warm water)
- 1 liter zonnebloemolie (om te frituren)
- Poedersuiker (voor het serveren)
Bereidingswijze
- Meng de bloem, suiker en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist toe.
- Giet de lauwwarme melk langzaam bij het gistmengsel terwijl je roert en voeg daarna de eieren toe. Kneed het tot een glad beslag.
- Voeg eventueel de vulling* toe en meng goed door het beslag.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
- Verhit de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C. Gebruik een ijslepel of twee eetlepels om bolletjes beslag in de olie te scheppen.
- Bak de oliebollen goudbruin in ongeveer 4-5 minuten. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige kleur.
- Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
*Voor de vulling kun je variëren met allerlei lekkers. We zetten een aantal suggesties op een rij:
- Chocolade & Sinaasappel: Voeg stukjes pure chocolade en geconfijte sinaasappelschil toe aan het beslag.
- Speculaas & Karamel: Meng kleine stukjes zachte karamelsnoepjes en speculaaskruiden door het beslag.
- Bacon & Kaas: Voor een hartige variant kun je kleine stukjes uitgebakken bacon en geraspte oude kaas door het beslag mengen.
- Pistache & Cranberry: Meng gehakte pistachenoten en gedroogde cranberry’s door het beslag. Feestelijk en kleurrijk!
- Espresso & Witte Chocolade: Voor de koffieliefhebbers onder ons! Voeg een scheutje afgekoelde espresso en stukjes witte chocolade toe.
Basis voor appelflappen
Ingrediënten:
- 5 grote appels (bijvoorbeeld Goudreinetten)
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 10 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
- 1 ei (losgeklopt)
- Kristalsuiker (voor het bestrooien)
Bereidingswijze:
- Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
- Meng in een kom de appelblokjes met de suiker en het kaneel.
- Leg een plakje bladerdeeg op een vlakke ondergrond en schep een eetlepel van het appelmengsel in het midden.
- Vouw het bladerdeeg diagonaal dicht tot een driehoek en druk de randen stevig aan met een vork.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi er wat kristalsuiker overheen.
- Bak de appelflappen in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin en lekker krokant zijn.
Wil je een alternatief op de standaard appelflap? Probeer dan eens een van deze opties:
- Peren & Gember: Vervang de appel door perenblokjes en voeg een klein beetje fijngesneden stemgember toe.
- Noten & Honing: Meng gehakte walnoten, hazelnoten of pecannoten met een theelepel honing en voeg deze toe aan de appelblokjes.
- Kaneel & Bananen: Gebruik in plaats van appel rijpe bananen en voeg een flinke snuf kaneel toe.
- Chocolade & Hazelnootpasta: Besmeer het bladerdeeg met een dunne laag hazelnootpasta en voeg kleine chocoladestukjes toe.
- Marsepein & Amandelen: Vul de appelflappen met kleine stukjes marsepein en een snufje amandelschaafsel.
Serveer de oliebollen en appelflappen op een mooie schaal met een royale laag poedersuiker. Combineer ze met een glas warme glühwein of champagne om je feestelijke avond compleet te maken!
- Half Baked Harvest, BBC, Delicious, Foodies, Rutger Bakt, Laura's Bakery
- Adobe Stock