Glamour met een knipoog

Bubbles on a budget: de lekkerste mousserende wijnen onder 10 euro 

Op een feestje, bij het kerstdiner of gewoon op de vrijdagavond: bij Beau Monde zijn we niet vies van een glaasje bubbels op zijn tijd. Maar wie zegt dat je meteen de duurste champagne moet inslaan om decadent te bubbelen? Er zijn volop betaalbare mousserende wijnen die net zo feestelijk zijn, zónder dat je bankrekening eronder lijdt.

We ontvangen mogelijk commissie via links op deze pagina, maar we raden alleen producten aan waar wij als redactie achter staan.
Bubbles on a budget: de lekkerste mousserende wijnen onder 10 euro 

Van een sprankelende, mousserende wijn worden wij blij. Waar we ook blij van worden? Budgetproof pareltjes! Gelukkig hoef je niet alle winkels af te struinen op zoek naar de beste deals, want Beau Monde verzamelde voor jou de 5 bestverkochte mousserende wijnen voor een prikkie. Het enige wat jij hoeft te doen, is de champagneglazen klaarzetten!

1. Aria Brut Nature | €9,30

Aria Brut Nature

Als je op zoek bent naar een droge maar frisse bubbel, dan is Aria Brut Nature de perfecte keuze! Deze cava, uiteraard uit de regio D.O. Cava in Catalonië, heeft 15 maanden op fles gerijpt, wat zorgt voor een heerlijke smaak met subtiele zoetheid. Je proeft een beetje fruit, maar ook wat geroosterde tonen, en de bubbels zijn aanwezig - maar niet too much. Het is de perfecte wijn om te drinken bij voor- en hoofdgerechten, maar ook ná de maaltijd smaakt hij natuurlijk heerlijk.

2. Perelada Brut Reserva | €9,10

Perelada Brut Reserva

Ook de Perelada Brut Reserva komt uit de regio Catalonië, en wordt gemaakt van de drie typische cava-druivenrassen: Macabeo, Xarel·lo en Parellada. Het een mousserende wijn die makkelijk te drinken is, en dat is precies waarom hij zo lekker is! De combinatie van fruitige smaken en een lichte droogheid maakt deze cava perfect voor elk moment van de dag. Lekker als aperitief, maar ook bij wit vlees, groenten, zeevruchten of witte vis.

3. Codorníu Cuvée Original Brut Nature | €9,30

Codorníu Cuvée Original Brut Nature

De Codorníu Cuvée Original Brut Nature is een absolute favoriet onder de mousserende wijnen! Deze cava maakt deel uit van de rijke traditie van Codorníu, een wijnhuis met een historie die meer dan 500 jaar teruggaat. De mousserende wijn is lekker droog en fris, met een hint van citrus en wat lichte geroosterde tonen. De bubbels zijn niet te groot, maar wél lekker aanwezig. Een perfecte keuze voor wie van een frissere, drogere wijn houdt zonder dat het te veel wordt. De lange afdronk en de fijne bubbels maken het een ideale keuze voor een avondje tapas of een gezellige party.

4. Alma Atlántica Mencía Rosé

Alma Atlántica Mencía Rosé

Zin in wat anders dan cava? Dan wil je de mousserende Alma Atlántica Mencía Rosé aan je winkelmandje toevoegen. Het is een rosé mousserende wijn die niet te zwaar is, maar lekker fruitig en verfrissend! Hij is afkomstig uit de regio Galicië, en wordt gemaakt van het inheemse druivenras Mencía. De Alma Atlántica Mencía Rosé heeft een lichte zoetigheid van rood fruit, gecombineerd met bloemige tonen en hints van winegums. Het is een heel toegankelijke mousserende wijn met een lekker zoete afdronk. Serveer 'em met fruit of een zoet dessert voor de perfecte finishing touch!

5. Codorníu Zero Rosé (Alcoholvrij)

Codorníu Zero Rosé

Soms heb je wél zin om te bubbelen, maar geen zin in een kater. Gelukkig bestaat er ook alcoholvrije mousserende wijn! De Codorníu Zero Rosé is een alcoholvrije optie die helemaal niet onder doet voor de real deal. Hij is lekker fris, fruitig en heeft net die fijne bubbels die je verwacht van een goede mousserende wijn. Combineer hem met pittige gerechten, zeevruchten, sushi of een lichte salade voor de perfecte balans van smaken.

Het verschil tussen champagne, cava en andere bubbels

Het moge duidelijk zijn: een lekker glaasje bubbels vinden voor een zacht prijsje hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Toch is het makkelijk om verward te raken door al die termen voor mousserende wijnen: champagne, cava, prosecco – wat is nu helemaal het verschil?

Allereerst is champagne de term voor mousserende wijn uit de Franse regio Champagne. Komt de wijn hier niet vandaan? Dan mag 'ie ook niet zo heten. Champagne moet worden geproduceerd volgens de 'methode traditionnelle', wat inhoudt dat de wijn zijn bubbels krijgt door een tweede fermentatie in de fles.

Cava is de Spaanse tegenhanger van champagne, en wordt meestal geproduceerd in de regio Penedès. Deze mousserende wijnen worden gemaakt volgens een vergelijkbare methode als champagne, compleet met een tweede vergisting per fles. Dat zorgt voor diezelfde rijke smaak en fijne bubbels die je van champagne kent, maar dan vaak tegen een veel lagere prijs.

Prosecco komt uit Italië en deze wordt gemaakt met de 'methode charmat', waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote tanken in plaats van in de fles. Hierdoor heeft prosecco vaak een frissere, lichtere bubbel en een fruitigere smaak. Perfect voor liefhebbers van een meer toegankelijke, minder droge mousserende wijn.

Of je nu kiest voor een klassieke cava, een frisse prosecco of een alcoholvrij alternatief – er is altijd wel een mousserende wijn die bij jou én je budget past. Cheers!

Food & health
  • Adobe Stock