Glamour met een knipoog

Waarom is kasjmier eigenlijk zo'n dure stof?

Een kasjmieren trui aantrekken voelt alsof je jezelf in pure luxe wikkelt. Maar het prijskaartje? Daar worden we vaak een stukje minder blij van. Waarom is kasjmier toch zo duur? Beau Monde zocht het voor je uit.

Waarom is kasjmier eigenlijk zo'n dure stof?

Het verschil tussen een goedkope wollen trui en een trui van kasjmier is direct merkbaar. Kasjmier is extra zacht, heel delicaat en natuurlijk lekker warm. Tegelijkertijd is het wel een stukje duurder dan de gemiddelde stof. Dat heeft alles te maken met de herkomst én de productie.

Kasjmiergeiten

Kasjmier komt niet zomaar van Nederlandse schapen. Nee, deze stof wordt gemaakt van de superzachte ondervacht van kasjmirgeiten, die leven in de ijzige hooglanden van Mongolië, China en India. Om zichzelf warm te houden in temperaturen tot -30°C ontwikkelen deze geiten een unieke, donsachtige ondervacht.

In het voorjaar verliezen de geiten die vacht en wordt het met de hand uitgekamd. Het is een tijdrovend proces en één geit levert jaarlijks maar zo’n 150 gram bruikbare vezels op. Voor een enkele trui zijn de vezels van minstens drie(!) geiten nodig. Dat maakt kasjmier niet alleen zeldzaam, maar ook behoorlijk arbeidsintensief.

Productieproces

Na het verzamelen van de kasjmiervacht begint het echte werk. De fijne haren worden zorgvuldig gesorteerd om de zachtste en langste vezels eruit te halen. Daarna worden ze gesponnen en geweven, vaak met technieken die al generaties lang worden doorgegeven. Alles gebeurt met de hand, en dat zie - en voel - je terug in de kwaliteit.

Wat maakt kasjmier uniek?

Kasjmiervezels zijn dunner en soepeler dan gewone wol. Dat betekent dat een kasjmieren trui niet alleen warm is, maar ook heerlijk licht en zacht aanvoelt. En waar gewone wol soms kriebelt, heeft kasjmier juist een zijdezachte touch. Zowel stijlvol als comfortabel, dus!

Toch is niet alle kasjmier van dezelfde kwaliteit. De beste kasjmier komt van jonge geiten en bestaat uit lange, fijne vezels. Goedkopere varianten worden vaak gemaakt van kortere vezels, waardoor ze sneller pluizen en minder zacht aanvoelen. Dat verklaart meteen waarom je voor écht goede kasjmier vaak dieper in de buidel moet tasten.

Fashion
  • Harper's Bazaar, Marie Claire
  • Pexels