Maakt het leven mooier

Suède lang mooi houden? Zo doe je dat

Je kunt wel een traantje wegpinken als je erachter komt dat je lippenstift heeft afgegeven op je beige suède tas. Of als je tijdens een lekkere wandeling opeens met je suède laarzen in de modder terecht komt... Maar met de juiste stappen kun je je favo suède items gelukkig nog redden!

Suède lang mooi houden? Zo doe je dat

Stijlvol, veelzijdig en luxe: suède is zo'n heerlijke stof die wij maar al te graag in onze outfits verwerken. Het enige probleem is natuurlijk het onderhoud, want het materiaal is aardig kwetsbaar. Maar - met de juiste voorbereiding en regelmatig onderhoud blijven je favoriete kledingitems en accessoires gewoon mooi.

1. Waterafstotende spray

First things first: voordat je je suède items draagt, is het verstandig om ze waterafstotend te maken. Zo voorkom je dat er vlekken ontstaan door bijvoorbeeld het weer (denk aan regen of modder) én het zorgt ervoor dat je de stof makkelijker schoon krijgt als er per ongeluk wel iets op terecht komt. Spray daarom één tot twee keer per jaar je suède kleding en accessoires in met een waterafstotende spray.

2. Borstelen en schoonmaken

Wanneer er zich een beetje vuil of stof op je suède items heeft opgehoopt, kun je dit gemakkelijk wegvegen met een speciale suèdeborstel. Zijn er echt hardnekkige vlekken in je kleding getrokken? Met een suèdesteen of -gum kun je vaak het meeste vuil wel verwijderen.

Als je suède items erg vies zijn, laat ze dan door een professional schoonmaken. Zij weten precies hoe je zelfs de meest hardnekkige vlekken doet verdwijnen, zonder de stof te beschadigen. Voor dat vakmanschap willen we het werk best uitbesteden.

3. Veilig bewaren

Draag je je suède items niet met regelmaat? Bewaar ze dan afgedekt in een doos of dust bag om stofophoping te voorkomen. Ook kunnen ze op deze manier niet vies worden door bijvoorbeeld andere schoenen die ernaast staan. Een kleine moeite, maar wel effectief!

4. Wees voorbereid

Vind je het onderhoud maar een gedoe, dan bespaar je jezelf een hoop werk door ongelukjes met je suède items zo veel mogelijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld twee keer na tijdens het dragen van een donkere denim met lichtgekleurde suède tas. De denim kan namelijk vlekken op de stof achterlaten. En ondanks dat je je suède items waterdicht hebt gemaakt, wat dient als extra bescherming, is het verstandig om ze niet tijdens slecht weer te dragen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Fashion
  • Adobe Stock