Maakt het leven mooier

Zóveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld in haar kast staan

Vrouwen en schoenen, het blijft een gouden combinatie. Maar hoeveel paar heeft de Nederlandse vrouw anno 2024 gemiddeld in de kast staan? Nelson zocht het uit.

Van pumps en stiletto's tot aan sneakers en sandalen: op de Beau Monde-redactie hebben we heel wat schoenen in de kast staan. Een kleine 10 jaar geleden deed Nelson Schoenen onderzoek naar de schoenenliefde van de Nederlandse vrouw, en daaruit bleek wel dat wij zeker niet de enige zijn met een kast vol schoenen. Maar hoe zit het anno 2024 eigenlijk met onze schoenencollecties? Nelson zocht het opnieuw uit.

Schoenenliefde in cijfers

We zijn inmiddels een kleine 10 jaar, een pandemie en talloze trends verder, maar onze liefde voor schoenen blijkt nog steeds onverminderd groot. Oké, het gemiddelde aantal schoenen per vrouw is dan gedaald van 23 naar 22 paar, maar dat is nog steeds een behoorlijk aantal. Maar liefst 50% van de vrouwen geeft aan jaarlijks vier nieuwe paren te kopen. Ter vergelijking: mannen kopen gemiddeld slechts twee paar per jaar en bezitten meestal niet meer dan 10 paar in totaal. Slechts 10% van de mannen heeft meer dan 22 paar schoenen in zijn kast staan.

De sneaker heerst

Wat opvalt is de verschuiving in favoriete schoenen. Waar vroeger het enkellaarsje de kast domineerde, heeft de sneaker in 2024 die plek veroverd. Met een overweldigende 90% van de stemmen is de sneaker de onbetwiste nummer één onder Nederlandse vrouwen. Comfort, stijl en veelzijdigheid maken dit type schoen tot een must-have, ongeacht het seizoen of de gelegenheid.

Schoenen en zelfvertrouwen

Schoenen zijn meer dan een mode-accessoire; ze geven ons zelfvertrouwen. Het onderzoek van Nelson toont aan dat meer dan 90% van de vrouwen zich zelfverzekerder voelt met een mooi paar schoenen aan haar voeten. Verrassend genoeg koopt 32% van de vrouwen zelfs wel eens schoenen die eigenlijk te klein zijn, simpelweg omdat ze zo mooi zijn. Tja, wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, non?

Mannen zijn hier wat nuchterder in: voor hen speelt zelfvertrouwen ook een rol, maar bij slechts 70% leidt een nieuw paar schoenen tot een boost in zelfverzekerdheid. Toch blijven kwaliteit en pasvorm voor beide geslachten de belangrijkste redenen om nieuwe schoenen te kopen.

Conclusie

Hoewel de schoenencollectie van de Nederlandse vrouw in 2024 iets is gekrompen, blijft de passie voor schoenen duidelijk zichtbaar. Misschien wel iets too much, want we moeten ook toegeven dat we best eens met een paar schoenen minder zouden kunnen. Afijn, schoenen blijven nou eenmaal belangrijk onderdeel van ons leven. En laten we eerlijk zijn, wie geniet er nou niet van een nieuw paar schoenen dat perfect past én ons zelfvertrouwen geeft?

Bron: Nelson | Beeld: Adobe Stock