Maakt het leven mooier

Dít koningshuis beschikt over de allerduurste tiaracollectie

Royals en bling: ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Maar welke koninklijke familie spant eigenlijk de kroon als het gaat om de kroonjuwelen? Wij zochten het voor je uit.

Dít koningshuis beschikt over de allerduurste tiaracollectie

Wat is een koningin nou zonder haar tiara? Alle koningshuizen wereldwijd beschikken over indrukwekkende collecties met tiara's: bezaaid met diamanten of parels, in zilver of goud... En dat mag wat kosten. Twee families gaan nek aan nek als het gaat om de waarde van hun kroonjuwelen.

Koninklijke families en hun tiara's

Iedere Europese koninklijke familie heeft wel een verzameling tiara's in de paleiskluis liggen, vaak met een lange geschiedenis en rijke symboliek. Royal ladies mogen het hoofdsieraad voor het eerst opzetten tijdens hun trouwdag en dragen hem vervolgens bij ceremoniële gelegenheden. Het is altijd weer de vraag welk exemplaar er gekozen wordt als er een bruiloft/staatsdiner/receptie op de planning staat, want elke familie heeft een ruime keuze aan tiara's. Maar welke royals beschikken eigenlijk over de allerduurste collectie?

Nek aan nek: de Oranjes en de Windsors

Met prachtexemplaren als de Lover's Knot hadden we verwacht dat de Britse royals met stipt op nummer 1 zouden staan. Maar volgens gedegen onderzoek is de tiaracollectie van de Oranjes ook niet mis. De website Money.co.uk zocht uit hoeveel het alle koninklijke families zou kosten om hun tiara's te verzekeren, en zij concludeerden dat de Britse en de Nederlandse koninklijke familie samen het duurst uitkwamen. Het geschatte prijskaartje voor de verzekering? Dat was 17 miljoen pond, oftewel ruim 19,7 miljoen euro. Ka-ching!

Queen Elizabeth heeft een groot deel van haar peperdure collectie te danken aan haar grootmoeder, Queen Mary. De laatste drie koninklijke bruiden droegen een tiara die ooit aan Mary toebehoorde. Prinses Beatrice koos de Fringe tiara, prinses Eugenie de Emerald Kokoshnik tiara en hertogin Meghan de bandeau-tiara.

Prinses Eugenie met de prachtige Emerald Kokoshnik tiara (Beeld: NL Beeld)

In Nederland hebben we al een tijdje geen trouwtiara's meer gezien, maar gelukkig vindt koningin Máxima nog vaak genoeg de gelegenheid om een tiara op te zetten.

Maxima droeg de Pauwenstaartparure tijdens het Corps Diplomatique diner begin dit jaar (Beeld: NL Beeld)

Andere koningshuizen

Na Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft Noorwegen de duurste collectie, daarna volgen Denemarken, Spanje, Zweden en tot slot Liechtenstein, dat 'slechts' 2 miljoen kwijt zou zijn aan een tiara-verzekering.

Nu de sociale agenda van koningin Máxima na de zomer weer langzaamaan volloopt, hopen we dat we ook weer wat vaker een van de kroonjuwelen in haar haar zien. Zonde om die miljoenen aan diamanten, zilver en parels stof te laten vangen!

Royalty
  • Beau Monde archief
  • NL Beeld