Hare Koninklijke Hoogheid liet al eens een tennisbaan verleggen om een leuker uitzicht te hebben en mag graag voor de vorm wat wroeten in de aarde van haar moestuin.
En nu is de hertogin van Cambridge toe aan het betere werk. Kate gaat dit jaar, in navolging van haar zwager prins Harry, een van de tuinen inrichten van de Chelsea Flower Show.
De beroemde Britse bloemen- en plantententoonstelling kan elk jaar rekenen op veel aandacht van de koninklijke familie.
Camilla, hertogin van Cornwall, slaat geen editie over...
...en ook de Queen is altijd van de partij.
Kate hoeft niet zelf met kruiwagens te sjouwen, het zware werk wordt gedaan door het team van landschapsarchitecten Davies and White.
"Samen maken zij een tuin die kinderen, gezinnen en gemeenschappen moet inspireren de natuur op te zoeken," aldus Kensington Palace. Het stukje groen moet Kate's liefde voor de natuur weerspiegelen en het belang van flora voor mentale gezondheid benadrukken. Dat is een van haar pet projects.
Achter de schermen is de hertogin van Cambridge al druk bezig met 'haar' tuin. "We hebben al drie maanden vrijwel dagelijks contact, per mail of persoonlijk," zegt Andrée Davies. "Het wordt een bostuin en het is echt een passieproject voor Kate die onvoorstelbaar hands-on is op het gebied van inspiratie en praktische ideeën voor de tuin."
"We hebben het gehad over herinneringen uit onze kindertijd, buiten zijn en de natuur verkennen," aldus Davies. "Ze was erg open en is fantastisch om mee samen te werken. Ze pakt echt aan: maakt modellen, mailt beelden en verzint alle ideeën die we willen vangen in de tuin. Vaak komt ze met een map vol knipsels aan ter inspiratie. Ze is er erg op gebrand alleen natuurlijke materialen te gebruiken, heeft een duidelijk idee van het kleurenpalet en hoe ze natuurlijke elementen wil verwerken."
Adam White onthulde dat Kate's basisplan is gebaseerd op het Japanse begrip Shinrin-yoku, bosbaden. Ook bekend als je beter voelen door even omringd te zijn met natuur, zelfs als het in je lunchpauze is. "We bleken alle drie Richard Louv's Last Child in the Woods te hebben gelezen," zegt hij. "Het wordt een tuin waarin mensen hun eigen kindertijd zullen herkennen en hopelijk leuke herinneringen in kunnen doorgeven aan hun eigen kinderen. Lekker in het bos spelen, dammen bouwen in het stroompje. De boodschap is serieus: een connectie maken tussen gezinnen en gemeenschappen en de natuur om hen heen."
Het resultaat is in mei te zien tijdens de Chelsea Flower Show.
Foto's © ANP, Kensington Palace