slogan

Ik ga op reis en neem mee.. een Rembrandt

::

Koning Willem-Alexander heeft in zijn reistas een Rembrandt meegenomen naar Portugal.

Het gaat om het schilderij ‘Landschap met Stenen Bruh’ van Rembrandt. Het Rijksmuseum leent het ter gelegenheid van het staatsbezoek uit aan Museo Nacional Arte Antiga. Tegelijkertijd worden er ook topschilderijen en een brief uit de Koninklijke Verzamelingen getoond die te maken hebben met de vroegere familieband tussen de Oranjes met de eerste Portugese dynastie.

Vandaag vormen onderwijs, wetenschap, kunst en cultuur de ingrediënten van de tweede dag van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Portugal. Het koningspaar had o.a. een handelslunch in het cultureel centrum van Belém, maar gingen eerder al op de foto met studenten van de Universidade de Lisboa. Ze spraken met hen over de uitdagingen van de Europese Unie.

Ook brachten ze een bezoek aan het Champalimaud Centre for the Unknown. Het instituut heeft laboratoria voor hoogwaardig biomedisch onderzoek en een geavanceerde kliniek voor de behandeling van kankerpatiënten. De Koning en Koningin nemen kennis van de behandelmethoden en samenwerkingsverbanden met Nederland. 

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima poseren voor een fotomoment aan de Taag in Lissabon. 

Máxima draagt een bekende japon van de Libanese ontwerper Elie Saab. Volgens modekoninginmaxima wordt op internet de japon van katoen en kant aangeprezen als de 'perfecte avondjurk'. 

In de avond staat het koningspaar nog een concert en een receptie te wachten. De Nederlands-Friese zangeres Nynke Laverman en fadozangeres Cristina Branco zullen in het Teatro Nacional Dona Maria II zingen. 

BRON: ANP, VORSTEN, MODEKONINGINMAXIMA, BEELD: ANP