Waar de rest van royal Europa nog op vakantie is of ligt uit te buiken van oudjaarsavond, begint koningin Margrethe van Denemarken op de eerste dag van het jaar al aan haar eerste banket.
Het is altijd grappig om de gasten enigszins brak te zien arriveren in het Christian VII paleis van Amalienborg. Hare Majesteit staat er altijd fris en fruitig bij, alsof ze echt zin heeft in een gala-avond. Het programma bestaat uit een levée (dat is royals voor een soort nieuwjaarsreceptie) en een staatsbanket.
© Det Danske Kongehus
Traditioneel is de hele koninklijke familie bij de feestelijke opening van het jaar aanwezig. Kroonprinses Mary droeg een schitterende rode Søren Le Smith met daarbij haar Ruby Parure Tiara uit 1804.
© PPE Agency
Die was voor de gelegenheid was opgetuigd tot eenzame hoogte. De tiara bestaat uit losse onderdelen en is zowel als een bescheiden band te dragen als in deze hoge versie.
© Det Danske Kongehus
Prinses Marie, de vrouw van prins Joachim, recyclede de Rikke Gudnitz die ze ook al droeg tijdens het Belgische inkomende staatsbezoek.
© PPE Agency
Erbij droeg Marie de Diamond Floral tiara, die ze in 2008 voor het eerst droeg op haar huwelijk en die ze sindsdien altijd mag lenen van haar schoonmoeder.
© Det Danske Kongehus
Hare Majesteit zelf was luisterrijk in een mosgroene baljapon met een van haar onvermijdelijke bontjassen. Ze droeg deze combinatie ook bij de nieuwjaarsreceptie van 2015, wat het een béétje luie keuze maakt.
© PPE Agency
Erbij droeg ze de smaragd parure, eigendom van De Kroon, met een zeer royale uitstraling. De stenen komen uit de achttiende eeuw, alleen de Deense koningin van dienst mag 'm dragen en de parure mag het land niet uit en dus niet mee op uitgaande staatsbezoeken. Echt een geschikte topper voor een nieuwjaarsbanket op eigen terrein, dus.
Zoals het een echte royal baas betaamt, liet Margrethe iedereen even op zich wachten (we vermoeden zomaar dat ze eerst even haar sigaret wilde oproken). Heel lang poseren zat er ook niet in, wat van Margrethe de Mariah Carey onder de royals maakt.
© Det Danske Kongehus
Alle royals droegen de Orde van de Olifant, de hoogste ridderorde van de Denen. Het is bepaald geen subtiel stuk, maar heeft hoge historische waarde. Hij bestaat al sinds 1693 en het ding op zijn rug moet een gevechtstoren voorstellen.
Zelfs het Deense koningshuis heeft geen harde verklaring voor zo'n exotisch symbool in een Scandinavisch land, wat onuitstaanbaar moet zijn voor Hare Majesteit, die een bevlogen historica is. Het vermoeden is dat hij is voortgekomen uit een vroege katholieke orde en dan denk je al snel aan iets met kruistochten. Oh dear.
Openingsfoto © BSR Agency