Marokko: hoe is het met Lalla Salma?

Een statement van het hof zou zomaar een einde kunnen maken aan alle roddels en onzekerheid.

Na twee jaar onzichtbaar te zijn geweest, zou het verstandig zijn als het Marokkaanse hof eens duidelijkheid biedt over de echtgenote van de koning.

Vorige week schitterde Lalla Salma, de echtgenote van koning Mohammed VI van Marokko, al door afwezigheid tijdens het officiële bezoek van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje. En ook als de hertog en hertogin van Sussex hun officiële bezoek aan Marokko afwerken, zullen de zussen van de koning of zijn 15-jarige zoon kroonprins Hassan de honneurs waarnemen.

De meest hardnekkige verklaring voor de verdwijning van Lalla Salma, die sinds 2002 samen was met Mohammed, is het aan kracht winnende gerucht dat de koninklijke familie koste wat het kost wil verzwijgen dat Mohammed en Lalla Salma al een hele tijd gescheiden zijn of toch minimaal gescheiden leven. Ze zijn sinds 2017 niet meer samen gesignaleerd, ze zou in maart 2018 het koninklijk paleis hebben verlaten en zich helemaal hebben teruggetrokken uit het openbare leven.

Bekend is dat ze veel vrienden in Parijs heeft en een villa op het Griekse eiland Kea bezit. Toch zou ze ook nog geregeld in Marokko verblijven, waar ze dan op een geheime locatie een ontmoeting met haar kinderen, kroonprins Moulay Hassan en prinses Lalla Khadija (deze foto is uit 2011) regelt. De vraag is waarom er zo geheimzinnig over wordt gedaan. Oké, scheidingnieuws is altijd verdrietig, maar kom op: de koning is een moderne man en alle geruchten doen de monarchie ook geen goed.

"Het Marokkaanse hof zou alle geruchten kunnen laten verstommen met een verklaring waarin ze de scheiding bevestigen dan wel ontkennen," stelt Brittani Barger, adjunct-hoofdredacteur van Royal Central. "En daarin ook de huidige status van de prinses toelichten. In het geval van een scheiding: houdt ze haar titels en beveiliging? Kan ze haar charitatieve werk voortzetten? Ik weet dat veel mensen zullen zeggen dat zo'n verklaring er niet komt omdat Marokko een grotendeels traditioneel moslimland is. En wat dan nog? Jordanië is dat ook en koning Hussein is tweemaal gescheiden. Er was openheid over, we wisten wat de status van de ex-vrouwen was. Prinses Muna behield haar titel, haar zoon is nu koning van Jordanië."

"Ook prins Al-Waleed bin Talal van Saoedi-Arabië is gescheiden, drie keer liefst en we weten allemaal hoe conservatief dat koninkrijk is," aldus Barger die ook aangeeft dat scheidingen geen unicum zijn in het Marokkaanse koningshuis zelf: "Het is algemeen bekend dat de zus van de koning, prinses Lalla Meryem (hier rechts, met Letizia), gescheiden is. Tel daar de vele andere gescheiden royals – prins Charles, aanstaand koning, koningin Letizia van Spanje, de hertogin van Sussex, prins Joachim van Denemarken, prinses Anne, de hertog van York, koning Rama van Thailand, prinses Caroline – bij op en scheiden is echt niet meer zo bijzonder."

Het is geen schande om toe te geven dat een relatie niet meer is wat het ooit was. Het overkomt wereldwijd duizenden mensen per dag en de beste manier om roddels te voorkomen, is er open over te zijn. Niet weten wat er met Lalla Salma is gebeurd zou wel eens schadelijker voor het imago van de monarchie kunnen zijn dan de eventuele bevestiging van een scheiding.

 

Foto's © BSR Agency

Laatste nieuws