Oranjes: Pyeongchang, Sumatra, Amalia en Ariane

De Oranjes verzamelden deze week weer behoorlijk wat airmiles en als een gerucht waarheid blijkt, worden dat er nog véél meer.

Nederland kwam er ook deze week bekaaid van af qua Oranje-aanwezigheid, want het leek alléén maar over het Verre Oosten te gaan.

MAANDAG

In de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang schreeuwde koning Willem-Alexander hoogstpersoonlijk nog wat schaatsers naar een medaille. All in a day's work.

Koningin Máxima vertrok wat eerder om een bezoek te brengen aan Indonesië, om daar nog maar eens te checken hoe het staat met financiële diensten voor arme mensen. En ze hoefde er niet eens een maiskolf voor vast te houden, #erzijngrenzen.

DINSDAG

Hare Majesteit raasde door Jakarta en pakte president Joko Widodo leuk in. 

WOENSDAG

Volgens De Telegraaf gaat prinses Amalia (14) in 2019 naar het UWC Changshu, een topschool in China om daar haar opleiding voort te zetten. Amalia volgt op school al enkele jaren Chinese les, als aanvulling op haar normale vakkenpakket met de meest gesproken Europese talen, Latijn en Grieks. Bevestigd werd het een en ander  niet, maar de opwinding onder royaltylovers was groot.

DONDERDAG

Donderdag werd bekend gemaakt dat prinses Ariane zondag bij het schaatsen haar pols had gebroken. Dat kwam pas dagen later aan het licht bij controle in het ziekenhuis. We hebben visioenen van de Oranje-ouders die, net terug uit Zuid-Korea en Indonesië, hun jongste bij de eerste gelegenheid meesleurden naar de huisarts en de röntgenafdeling. Ariane’s pols moet drie weken in het gips, wat skiën in Lech vermoedelijk een uitdaging zal maken.

Bijgetrokken van de jetlag en zijn ingegipste jongste ontving Willem-Alexander nog maar eens een rondje bewindslieden, in dit geval minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, op Paleis Noordeinde. Het enige opwindende dat we aan deze foto’s konden ontdekken is dat ie een andere hoek van Zijne Majesteits kantoor toont, met een mooi portret van zijn vader en iets wat vast kunst is (we zagen het in eerste instantie voor een hippe watercooler aan…)

VRIJDAG

Eindelijk was Nederland weer aan de beurt. Koning Willem-Alexander  opende in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling Geloven in vriendschap over 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (ILVB).

Voorafgaand aan de opening woonde Koning Willem-Alexander, als lid van de broederschap, in de Sint-Janskathedraal een besloten oecumenische viering bij ter gelegenheid van het 700-jarig jubileum bij. De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 in ’s-Hertogenbosch opgericht als katholiek genootschap. In 1642 werd de ILVB oecumenisch en sindsdien bestaat de helft van de leden uit katholieken en de helft uit protestanten. Het poldermodel zat er daar er heel vroeg in, dus.

© Rick Evers / Twitter

Maar het leukste moment van dit bezoek was toch de gortdroge reactie van de koning op het gerucht dat zijn oudste dochter naar China zou verkassen: "Ik was heel verbaasd. Ik dacht: laat ik Amalia even bellen, want ik kende het verhaal nog niet." Love him! 

ZATERDAG 

Prinses Margriet vierde de 75ste verjaardag van dagblad Trouw in de Drukkerij Persgroep Amsterdam en mag van ons nooit meer iets anders dragen dan rood: beeldig! 

De eerste Trouw verscheen naar aanleiding van de geboorte van de prinses, in 1943. Aaaah! 

Foto’s © ANP, Koninklijk Huis, foto kroonprinses Amalia © PPE Agency

Laatste nieuws