Prins Laurent: ‘Ik wil mijn 50 miljoen euro terug!’

Amai, prins Laurent is weer bezig…

Prins Laurent van België heeft nog wel eens moeite met zaken als eigen verantwoordelijkheid, financiën en zelfredzaamheid. 

In een brief aan premier Charles Michel stelt Laurent, de jongere broer van koning Filip, de regering in gebreke. Hij eist hij dat ze hem helpen de 50 miljoen euro terug te halen die de Libische overheid aan zijn ondertussen ter ziele gegane vzw (vereniging zonder winstoogmerk) moet betalen.

Hij heeft het over ‘aasgieren’ die rond de schuldvordering cirkelen en beschuldigt minister Reynders van discriminatie. Het is voor het eerst dat een lid van de Belgische koninklijke familie zo openlijk uitvaart tegen een premier.

Lang verhaal kort: het draait om bevroren Libische tegoeden en de ex-vzw van de prins, GSDT (Global Sustainable Development Trust). De vzw had in 2008 een contract afgesloten met de Libische overheid om de kust te ‘herbebossen’. In 2010 zegde Libië deze overeenkomst echter eenzijdig op. De Libische overheid is in 2014 definitief veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de vzw wegens contractbreuk in 2010, maar de vereffenaar slaagt er niet in het geld (38,5 miljoen euro plus rente) terug te vorderen. En wij maar denken dat de prins eeuwig krap bij kas zit – als je zo’n investering kan doen…

Het geld is er wel: op aandringen van de VN-veiligheidsraad bevroor de Belgische regering in 2011 namelijk zo’n 12,8 miljard euro aan Libische tegoeden die in Brussel  geparkeerd stonden. Die miljarden behoren toe aan Libyan Investment Authority (LIA), een soeverein fonds waarmee voormalig president Muanmar Kadhafi de opbrengsten uit petroleum wereldwijd opnieuw wou investeren.

Volgens de prins is er sprake van ‘discriminatie, omdat zijn ter ziele gegane vzw niet geholpen kan worden, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders  wel in de bres sprong voor andere Belgische schuldeisers van het Libische regime, zoals FN Herstal en CK Technology, beiden actief in de wapensector. Hmm.

In zijn brief draait Laurent er niet omheen: ‘Ik heb geen zin meer om lijdzaam toe te kijken en stil te hopen op een juridische oplossing die u maar lijkt niet te willen uitvoeren, ondanks de talrijke discrete pogingen van mijn advocaten de jongste jaren.’

“Mijn activiteiten dragen in grote mate bij tot het algemeen belang”

‘Mij is verboden, zelfs nog voordat ik een dotatie kreeg, om een normaal beroepsleven te hebben. Ik ben er dus toe gebonden om mijn activiteiten te ontplooien via verschillende instellingen en verenigingen zonder winstoogmerk. Ook al zijn die activiteiten niet betaald, toch zijn ze voor mij en mijn gezin heel belangrijk. En bovenal dragen ze in grote mate bij tot het algemeen belang,’ zo schrijft hij.

In een reactie laat premier Michel weten dat de regering niet kan helpen. “De Belgische staat moet de resoluties van de Verenigde Naties en de Europese regelgeving toepassen.” Er lopen verschillende internationale sancties tegen het land waardoor onder meer Libische fondsen zijn bevroren. Volgens de premier werden Laurents adviseurs al in 2015 en 2016 “in alle transparantie” van de situatie op de hoogte gebracht en is er sindsdien niets veranderd.

Het is niet Laurents eerste aanvaring met Michel, die de prins een deel van zijn toelage afnam omdat die op eigen houtje in uniform op een receptie op de Chinese ambassade was verschenen.

Lees ook:

 

Foto’s © ANP, Getty Images, BSR Agency, bronnen: Knack en HLN 

Laatste nieuws