Je kunt smeren met crèmes en andere middeltjes wat je wilt, maar vroeg of laat moeten we er toch allemaal aan geloven: rimpels. Met huidveroudering is niks mis natuurlijk, dat hoort er nou eenmaal bij. Maar van het idee dat vrouwen rimpels sneller krijgen dan mannen, worden we toch minder blij. Waar komt deze theorie vandaan en, belangrijker nog, klopt het eigenlijk?
Versneld rimpelproces
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de theorie klopt (helaas). Uit een onderzoek van de Universiteit van Wenen, waar 88 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden werden bestudeerd, kwam een opvallend verschil naar voren. Vrouwen krijgen tot wel twee keer sneller rimpels dan mannen vóór hun vijftigste levensjaar. En na de vijftig? Dan neemt dat tempo zelfs toe, en verschijnen rimpels gemiddeld drie keer sneller bij vrouwen dan bij mannen.
Uit het onderzoek bleek bovendien dat zodra vrouwen vijftig jaar worden, er snel rimpels verschijnen en verslapping van de huid optreedt. Dit gebeurde ook bij de mannelijke kandidaten, alleen was dit véél minder zichtbaar. Da's mooi balen...
Oorzaak
De vraag is dan natuurlijk: hóe komt dit? Gelukkig hebben de onderzoekers ook daar een antwoord op. Het belangrijkste verschil lijkt samen te hangen met de overgang. Rond het vijftigste levensjaar daalt het oestrogeengehalte van vrouwen drastisch, wat het verouderingsproces een flinke zet geeft. Het hormoon oestrogeen helpt namelijk bij de aanmaak van collageen, dat de huid stevig en elastisch houdt. Minder oestrogeen betekent minder collageen – en dat betekent dus sneller rimpels en verslapping.
Aangezien mannen geen overgang of menopauze kennen, hebben zij geen plotselinge dip in de aanmaak van hormonen. Al betekent dat natuurlijk niet dat mannen helemaal niet verouderen. Zo krijgen ze uiteindelijk ook rimpels, een groeiende neus en groter wordende oren. Daarnaast verslapt ook de huid van een man, maar alleen wat minder snel dan bij vrouwen. Aha!
Conclusie
Het verschil in huidveroudering tussen mannen en vrouwen is dus géén fabel en heeft veel te maken met de overgang. Maar dat betekent niet dat we helemaal niks kunnen doen tegen rimpels. Zo'n 90% van de zichtbare huidveroudering komt namelijk door zonneschade, en niet door interne factoren. Zonnebrandcrème is daarom een van de beste anti-aging producten die je kunt gebruiken – ook op bewolkte dagen.
Ook verzorging met ingrediënten zoals retinol, antioxidanten en hyaluronzuur kan helpen om de huid gladder te houden. Wel is het belangrijk om nieuwe producten stap voor stap in te voeren; niet alles werkt bij iedereen en je huid moet wennen. Vermijd overdaad in je routine: vaak is een simpele aanpak juist het meest effectief. Rimpels zullen misschien nooit helemaal verdwijnen, maar met een goede skincare routine kun je ze wél verminderen!
- Margriet, The Sun
- Pexels