Glamour met een knipoog

Oeh! Dit anti-aging stofje wil je in je skincare routine hebben

Een gehydrateerd huidje, anti-aging en minder rimpels. Klinkt zalig, right? Wij hebben goed nieuws: er is een wonderstofje dat daarvoor zorgt! En die voeg je makkelijk toe aan je skincare routine.

skincare routine

Het woord hyaluronzuur zal je niet onbekend voorkomen. Het stofje is ontzettend populair, en dat is niet zonder reden. Hyaluronzuur doet wonderen: het vertraagt het huidverouderingsproces, houdt het vochtgehalte in je huid op peil, beschermt je huid tegen schade en gaat rimpels tegen - alles wat nodig is voor een veerkrachtig huidje! Genoeg redenen om dit stofje in je skincare te willen.

Effecten

Maar wat is het dan precies? Hyaluronzuur is een lichaamseigen stofje dat tot duizend keer zijn eigen gewicht in water kan dragen (vandaar het hydraterende effect). Het komt van nature dus al in ons lichaam en in onze huid voor. Maar, net als collageen, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in onze huid af naarmate we ouder worden. En dat begint al op je vijfentwintigste! Vanaf dan verliest je huid ongeveer 1% per jaar. Met een drogere huid, minder volume en meer rimpeltjes als gevolg. Hyaluronzuur kan dit dus helpen voorkomen.

Supplementen, crèmes en serums

Het goedje wordt vaak verwerkt in fillers. Door hyaluronzuur in je huid te laten injecteren, creëer je volume en worden rimpels opgevuld. Maar niet iedereen wil de spuit erin, en dat snappen we heel goed. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supplementen, crèmes en serums die de stof bevatten. Op de ingrediëntenlijst wordt hyaluronzuur vaak met de Engelse naam genoemd, sodium hyaluronate. Als deze op je potje staat, zit je dus goed!

Hyaluronzuur wordt door middel van een filler ingebracht (Beeld: Adobe Stock)

Wetenschap

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het middeltje écht werkt. Onderzoekers constateerden bijvoorbeeld dat de rimpeldiepte afneemt, maar ook dat de huid steviger wordt en beter gehydrateerd. Dat gebeurt natuurlijk niet na één nachtje slapen - resultaten zijn vaak na enkele weken pas zichtbaar. Consistentie is daarin key, want de effecten verdwijnen zodra je stopt met smeren, spuiten of slikken.

Ook moet je de juiste hoeveelheid toedienen, wil je effect zien. Meer dan 2% zuur zorgt vaak voor irritatie en onder de 0,1% is het stofje niet werkzaam. Tja, best een grote range... Maar ergens daartussen zou je goed moeten zitten.

Veel serums en crèmes bevatten tegenwoordig hyaluronzuur (Beeld: Adobe Stock)

Serums en crèmes

In serums zit vaak een hogere concentratie hyaluronzuur, wat in principe beter zou moeten werken. Toch valt voor een crème ook genoeg te zeggen omdat de stof water aan moet trekken om z'n werk te doen, en in crèmes zitten vaak vochtvasthoudende ingrediënten. Een serum in combinatie met een hydraterende crème zou dus optimaal zijn!

Schadelijke zon

De zon bevordert overigens de afbraak van hyaluronzuur in je huid. Bescherm je huid dus goed voordat je de zon ingaat. Zo voorkom je niet alleen schade door de zon, maar ook een versnelde afbraak van het lichaamseigen stofje. Dat zou toch zonde zijn.

Hoe dan ook, er gaat niets boven hyaluronzuur voor een stralende, rimpelvrije huid! Wij zijn fan.

Beauty
  • Trendy Style, Dermalogica, Vichy Beau Monde archief
  • Adobe Stock