Glamour met een knipoog

Royal underdogs: als het ándere zusje trouwt

Je moet wel een hart van steen hebben om Pippa Middleton morgen haar grote dag niet te gunnen, als ze trouwt met haar ve...

Royal underdogs: als het ándere zusje trouwt

Je moet wel een hart van steen hebben om Pippa Middleton morgen haar grote dag niet te gunnen, als ze trouwt met haar verloofde James Matthews.

Sinds haar zus Kate in 2003 verkering kreeg met prins William is Pippa al 'de zus van'. Ze piekte op Kates huwelijk als buitengewoon beeldig bruidsmeisje, maar had daarna vooral pech. Met mannen, met haar werk en met haar ambities. Het feit dat ze als gewoon burger toch een beetje beperkt is in wat ze doet, als schoonzus van de aanstaande koning van het Verenigd Koninkrijk, heeft daar wel degelijk mee te maken.

Dus hopelijk heeft ze een heerlijke trouwdag, waarop zij voor de verandering eens het stralend middelpunt mag zijn. Kate heeft bewust gekozen voor een rol op de achtergrond, om haar zusje te laten schitteren. Hoe leuk dat is, zie je aan de andere 'zussen van een bekende royal', op hun huwelijksdag. 

Prinses Margaret

De Queen wist héél goed dat haar zusje prinses Margaret in 1960 niet trouwde met de man van haar dromen. Dat was Peter Townsend, de Britse oorlogsheld, met wie ze twee jaar in het geheim een relatie had: ze waren dol op elkaar.  Het koninklijk huis, politici en kerkelijke leiders verzetten zich heftig tegen een eventueel huwelijk. Townsend zou de 13 jaar jongere prinses 'onwaardig' zijn, omdat hij een gescheiden burger was, wat destijds nog gevoelig lag.

© ANP

Na druk van de Anglicaanse kerk, de regering en de koninklijke familie kondigde de prinses in oktober 1955 aan van een huwelijk af te zien. Margaret trouwde vijf jaar later uit pure opstandigheid met Antony Armstrong-Jones (na zijn huwelijk Lord Snowdon). Voor de bruiloft trok oudere zus Elizabeth alles uit de kast: omdat ze wist dat Margaret  dol op aandacht was, gaf ze toestemming om het huwelijk op televisie uit te zenden als eerste 'televised' royal wedding ooit.

© BSR Agency

Elizabeths persoonlijk ontwerper Norman Hartnell kreeg de opdracht om 'Margot', die gefrustreerd was over haar lengte, er 'vooral zo lang mogelijk' uit te laten zien. En ze liet op een veiling speciaal voor haar zusje de Poltimore Tiara uit 1870 kopen, een schitterend stuk met veel hoogte, ook al om Margarets wens om langer te lijken te vervullen. Afgaand op de foto's had Margot de dag van haar leven, de Queen – links in bescheiden blauw – deed die dag haar uiterste best om uit beeld te blijven. De scheiding van Margaret en Anthony werd achttien jaar later uitgesproken, ze waren toen al geruime tijd uit elkaar.   

Prinses Irene

© ANP

Voor prinses Irene was het allemaal best een beetje droef. Eerst eeuwig in de schaduw van haar oudere zus prinses Beatrix, daarna verliefd op prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Die destijds aanspraak maakte op de troon. Tegenwoordig is Irene het idealisme zelve, maar het zou best eens kunnen dat ze destijds wel eens heeft gedacht: 'Als ik koningin van Spanje ben, mag ik voortaan ook vooraan staan.'

© ANP

Het liep anders: aan het huwelijk ging eindeloos veel (politieke) ophef vooraf. Niet alleen viel de keuze van haar echtgenoot slecht, ook de overgang van prinses Irene van het protestantse naar het katholieke geloof zorgde voor felle discussies in de samenleving. Het kabinet gaf geen toestemming voor het huwelijk dat uiteindelijk in Rome werd gesloten. Niemand van de koninklijke familie was erbij, wat het toch een beetje lastig shinen maakte voor Irene. Het huwelijk liep in 1981 uit op een echtscheiding.

Prinses Benedikte

© PA Images

Prinses Benedikte is altijd heel blij geweest tweede in lijn van de troonopvolging te zijn, omdat ze helemaal geen zin had om koningin te worden. Die taak ging naar oudste zus Margrethe, die daar qua persoonlijkheid ook beter voor geschikt was. Margrethe heeft echter altijd intensief geïnvesteerd in goede contacten met haar zussen (over Anne Marie lees je zo).

© Angelfire

Toen Benedikte verliefd werd op Richard, 6de prins van Sayn-Wittgenstein-Berleburg, was het Margrethe die bij haar ouders pleitte om haar zus haar geluk te gunnen met deze in de adellijke hiërarchie niet al te hoge prins. En toen het koningshuis nog even monkelde over de aankleding, was het de kroonprinses die zorgde dat de Khedive van Egypte Tiara uit de kluis kwam, die ze ook op haar eigen huwelijk met prins Henrik had gedragen.

Prinses Anne-Marie

© Getty Images

Margrethe's jongste zus Anne-Marie trouwde in 1964 met koning Constantine van Griekenland, wat haar eerder de bruid én eerder koningin maakte dan toen nog kroonprinses Margrethe. Het statusverschil duurde overigens maar drie jaar: in 1967 verliet het jonge stel Griekenland en in 1973 werd de monarchie er afgeschaft. En een afgezette koningin verliest het in status toch echt van een kroonprinses met uitzicht op een gezond koningschap. Het heeft de relatie tussen de zussen overigens nooit beïnvloed: ze zijn dol op elkaar en Margrethe (hier achteraan in het blauw) was de hele trouwdag door druk bezig de enorme sleep van haar zusje – Anne-Marie was destijds net achttien – een beetje leuk te draperen. Dit is een van de weinige foto's waar ze niet gebukt opstaat, #lief.

Lees ook:

Openingsbeeld © PA Images