Shock & horror: deze royals zijn domme bontjes

Nu het frisser wordt, komen ze weer tevoorschijn: mutsen, kragen en complete jassen van bont, ook bekend als 'martelmode...

Nu het frisser wordt, komen ze weer tevoorschijn: mutsen, kragen en complete jassen van bont, ook bekend als ‘martelmode’.  Daar gáát de royal voorbeeldfunctie.

De meeste royals proberen mee te gaan met hun tijd, maar zijn op één punt hardnekkig wereldvreemd: ze dragen nog gewoon bont. Nertsen, vossen, in het geval van koningin Margrethe ook gewoon schaamteloos iets wat ooit de jas van een zeehondpuppy was. Omdat ze het toch al hebben, omdat hun moeders en oma’s ook bont drogen. En omdat het ooit status had en bij de heel rijken hoorde. De kritiek van de dierenbescherming is niet mals en met name de jongere generatie neemt dit ter harte. 

Dom Bontje 2012 én 2013

© PPE Agency / Nieboer

Koningin Máxima werd in 2012 én 2013 uitgeroepen tot Dom Bontje van het jaar. De stola die ze hier draagt, leende ze van koningin Beatrix, maar goed: bont = bont. Ze is ook wel eens gesignaleerd met een kraag van wasbeerbont, maar lijkt de laatste jaren wat bewuster te kiezen. En eerlijk is eerlijk, ze is nooit de grootste bontdrager onder de royals geweest. 

Vintage Dom Bontje

1979 © Keystone / Getty Images

Bij de Oranjes maakte Juliana het erg bont, maar in die tijd lag daar nog niet zo’n taboe op. Nu zou dit echt niet meer kunnen.  

Beatrix’ en de bontjes

2013 © Michel Porro / Getty Images

Ook prinses Beatrix is niet wars van vachtjes, kragen en mutsen van bont. Al lijkt ze de laatste jaren vooral te dragen wat ze nog heeft en er geen nieuwe dode dieren meer bij te kopen. Hoop doet leven.

Astrids misser

© Mark Renders / Getty Images

Niemand weet was prinses Astrid van België bezielde om op een lauwe dag (klimaatverandering!) in een verwarmde kerk te gaan zitten met deze overdosis bont. Het werd haar niet in dank afgenomen, men vond het decadent en de prinses onwaardig. 

Bontgenoten

© Peter Macdermiad / Getty Images

De Queen en Camilla trotseerden de alles behalve ijzige kou op Sandringham met mutsen die ook best van wol of kunstbont hadden kunnen worden gemaakt. 

Te bont

© Chris Jackson / Getty Images

De Queen ging later nog een keer op herhaling met deze bontranden, wat afkeuring van haar kleindochter Lady Louise (de dochter van prins Edward en gravin Sophie) opleverde. Van de nieuwe lichting is hertogin Kate ooit met een paar bontmanchetten gespot, wat zoveel kritiek opleverde dat ze sindsdien wel uitkijkt.

Deense Cruella DeVille

© Danny Martindale / Getty Images

De grootste bontdrager is zonder enige twijfel koningin Margrethe van Denemarken. Ze staat buitengewoon onsentimenteel tegenover de jacht en draagt bont alsof ze een Viking in de IJstijd is.

Zeehondbaby?

© Chris Jackson / Getty Images

Bewust kunstbont

Misschien hou je zelf zoveel van dieren dat je nooit bewust bont zou kopen. Maar kan je oog zomaar vallen op een jas met een lekkere bontkraag. Als je zeker wilt weten of het kunstbont is, dan kun je hier gratis een bonttest aanvragen die in je portemonnee past. Hoe die werkt, zie je hieronder.   

Verder lezen: 

Openingsbeeld © Nils Meilvang / ANP

Laatste nieuws