Hare Koninklijke Hoogheid Mabel van Oranje-Nassau heeft de afgelopen 50 jaar in ieder geval niet suffend in een hoekje gezeten. Gefeliciteerd, prinses!
Is 'veelbewogen' een goed woord om het leven van prinses Mabel tot nu toe mee samen te vatten? In het begin ging het in volle vaart omhoog. Geboren in Pijnacker, gymnasium, studie economie en politicologie, cum laude afgezwaaid. Bevlogen mensenrechtenactivist, medeoprichtster van War Child, een echte hoogvlieger in kringen met macht.
Ze was iemand waarvan al jong duidelijk was dat ze ergens hoog zou eindigen, bij de Verenigde Naties of het Nobelcomité, of zo. Intimi waren totaal niet verbaasd dat ze en passant ook nog eens leuke, slimme prins Friso aan de haak wist te slaan. En door toen nog koningin Beatrix werd gepitcht als de nieuwe ster van de Oranjes.
Mabel had echter ook een andere kant. Al dat ideologische, hoe nobel en bevlogen ook, liet haar soms wat superieur overkomen. En haar netwerk vol machtige mensen maakte haar een tikje… wereldvreemd. In plaats van na haar verloving besmuikt te doen over haar spannende contacten met drugsbaron Klaas Bruinsma en haar logeerpartijen aan boord van zijn Neeltje Jacoba, had ze beter gewoon kunnen zeggen: "Ik was nieuwsgierig, iedereen doet als twintiger rare dingen. Ik heb nu een heel ander leven."
Maar dat deed ze niet. Er werd verbaal gegoogeld, gedraaid, Peter R. de Vries dook erop en voor Friso en Mabel het wisten, hadden ze te maken met een pissige premier Balkenende. Er werd door de regering geen toestemmingswet ingediend voor het huwelijk bij de Staten-Generaal. Friso gaf zijn rechten op de troon op en trouwde alsnog met haar. Er kwam geen onvertogen woord over de lippen van de kersverse prinses, maar het was vast toch niet helemaal zoals zij (en haar schoonmoeder Beatrix) zich het hadden voorgesteld.
Toch herpakte Mabel zich. Ging met Friso in Londen wonen, kreeg met hem twee dochters: Luana (13) en Zaria (12). Werd directeur van The Elders, een club 'wijzen' die is opgericht door Nelson Mandela. Onder hen onder meer oud-president Jimmy Carter, aartsbisschop Desmond Tutu, oud-VN-voorzitter Kofi Annan en filantroop (en microcredit-enthousiast) Muhammad Yunus. Bepaald geen onbekende namen.
En zo maakte Mabel op eigen kracht als werkende moeder een schitterende carrière, ook zonder het aura de aanstaande reservekoningin van Nederland te zijn.
En toen kwam het vreselijke skiongeluk van prins Friso in februari 2012. Tot zijn dood op 12 augustus 2013 stond Mabels hele leven in het teken van hun kinderen en er alles aan doen om hem te helpen beter te worden.
Het moet vreselijk voor haar zijn geweest om zo jong weduwe te worden en achter te blijven met twee kleine meisjes. Maar het maakte haar ook… menselijker. Er sloop wat relativeringsvermogen in haar toon. En haar prioriteiten verschoven naar eerst haar dochters en daarna een hele tijd niets. Geen Elders, geen reizen, maar rust en reflectie.
Zo is ze naar de mijlpaal van vandaag gegaan. De vertrouwde spirit, maar doorleefder en aardser. Moeder van twee tweenies going on puberty. Net een huis gekocht aan de Loosdrechtse Plassen, dicht bij haar moeder, om naast Londen in Nederland een eigen plek te hebben. In het dagelijks leven geen Koninklijke Hoogheid, maar Mabel van Oranje. Intelligent, bevlogen, iemand die haar sporen heeft verdiend.
Als aanjager van Girls Not Brides, een 'global partnership' van meer dan 1000 organisaties die kindhuwelijken uit de wereld willen hebben, heeft Mabel een rol waarin ze haar activisme en idealen kwijt kan. Ze brengt het tegenwoordig met meer humor en minder hoogdravende woorden, waardoor er beter naar haar wordt geluisterd.
Het is mooi, om haar zo zelfbewust en sterk vijftig te zien worden. En het is haar intens gegund om weer gelukkig te zijn. Van harte, prinses.
Door Ella Vermeulen, foto's © ANP, PPE Agency, prinses Mabel / RVD