Glamour met een knipoog

Windsors 2.0: Charles legt krans, Queen kijkt toe

Royals herdenken einde van Eerste Wereldoorlog in Londen, Parijs en Brussel.

Windsors 2.0: Charles legt krans, Queen kijkt toe

Vorig jaar nam kroonprins Charles al voor zijn moeder waar tijdens de kranslegging voor Remembrance Day en ook dit jaar werd subtiel het statement van een prins-regent gemaakt, waar de Windsors het volk op lijken voor te bereiden.

Koningin Elizabeth was wel bij de herdenking, maar keek toe vanaf een balkon. Het is zo wat minder vermoeiend voor de 92-jarige en bovendien hoeft ze op deze manier niet de lastige stappen achteruit een verhoging af te nemen.

"We hebben niet genoeg momenten van stilte," zei de kroonprins over Remembrance Day. "Het is het grootste eerbetoon dat je kunt geven." De letterlijke, mooie quote: “We owe that enormous debt of gratitude to those who gave literally everything for our tomorrow. We don’t have enough moments of silence to reflect. It’s the greatest tribute you can pay.”

Het beeld van Charles als kranslegger biedt een glimp van hoe hij als koning Charles III zal zijn. Zover is het nog niet, maar duidelijk is wel dat de Queen hem al maanden aan het inwerken is. Zo krijgt hij tegenwoordig ook een deel van de rode koffertjes die vanuit Whitehall (het regeringscentrum) naar de koningin worden gestuurd, vertegenwoordigt hij haar stelselmatig in het buitenland en zegt biograaf Robert Jobson dat als ze 95 mag worden, ze al haar dagelijkse taken aan hem zal overdragen, zodat hij het als prins-regent kan overnemen.

Next in line: prins William, die samen met prins Harry en hun ooms prins Andrew en prins Edward bij de Cenotaph stonden. 

De 'soft launch' van Charles als regent zou in haar ogen goed zijn 'om het instituut van de monarchie te handhaven'. Zelf kan ze dan 'Queen Regnant' blijven tot aan haar dood en zo trouw blijven aan haar eed aan God en het volk om als 'defender of the faith' tot het laatst 'in functie' te zijn, maar dan zonder de bijbehorende verplichtingen. De laatste keer dat er in Engeland een regent werd aangesteld was in 1810, toen George III in de war raakte.

De Queen herdacht het einde van WOI dus op het balkon van het Britse Ministerie van Buitenlandse zaken, dit jaar voor het eerst zonder prins Philip die zijn pensioen steeds serieuzer neemt. Hare Majesteit werd daarom geflankeerd door twee aanstaande koninginnen-gemalin, Camilla, de hertogin Camilla van Cornwall en Catherine, de hertogin van Cambridge (voor deze speciale gelegenheid een keer haar echte naam).

Camilla heeft ook op zo'n moment altijd nog wel iets te babbelen, de schat. Hare Grimmigheid hield het bij zwijgzaam luisteren. 

Hertogin Kate bood met haar outfit (vermoedelijk McQueen couture, zeer traditioneel, zeer gepast) een absolute Diana-vibe. De prinses was dol op ontwerpen met een knipoog naar uniforms.

De Duitse president Frank Walter Steinmeier was uitgenodigd voor de herdenking in Londen. Meghan, de hertogin van Sussex, in vermoedelijk Givenchy, hield zijn vrouw Elke Bündebender gezelschap op het balkon.

Haar zwangerschap staat La Sussex goed.

En er werd volgens een strikt protocol gesalueerd.

België

Ook andere (royal) staatshoofden hebben het einde van WOI herdacht, traditioneel op de elfde dag van de elfde maand om elf uur. In België gebeurde dat met een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat door koning Filip. België was het grote slagveld van WOI.

Frankrijk

Andere staatshoofden verzamelden zich voor de herdenking in Parijs op uitnodiging van Franse president Macron. Daar liepen 70 van hen in de stromende regen over de Champs-Élysées, behalve Putin en Trump, die kwamen met de auto #watjes.

Koning Mohammed VI van Marokko liep in de stoet, samen met kroonprins Hassan…

…die president Trump de hand drukte.

Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg herdachten in Parijs. 

Koning Felipe was voor de herdenking uit Spanje gekomen…

…en ook de Grimaldi's waren er in Parijs bij, als vertegenwoordigers van Monaco.  

Voor Nederland was premier Rutte aanwezig in Parijs. 

Foto's © ANP, Casa Real, Moroccan Monary, Belgische Monarchie, Getty Images