Niet zoenen maar zingen! Samen musiceren maakt gelukkig in de liefde

Vergeet dat ontbijt op bed en die bos rozen op Valentijnsdag. Ga op muziekles met je grote liefde.
Niet zoenen maar zingen! Samen musiceren maakt gelukkig in de liefde

Vergeet dat ontbijt op bed en die bos rozen op Valentijnsdag. Ga op muziekles met je grote liefde. Want samen muziek maken is het geheim van een langdurige en stabiele relatie volgens Edison Award winnaars Ineke Vandoorn en Marc van Vugt. Dit jaar is het liefdesduo 40 jaar samen, privé en op het podium. 

Veertig jaar geleden stonden Ineke Vandoorn en Marc van Vugt voor het eerst samen op de bühne, zij als zangeres, hij als gitarist. Al snel merkten ze hoe muziek maken hen dichter bij elkaar bracht. 

Relatietest

"Muziek raakt je diepste emoties", zegt Ineke. "Die verdieping zie ik ook terug in onze liefde doordat we samen muziek maken. Op het podium staan we elke seconde met elkaar in verbinding, zonder dat we elkaar spreken of aanraken. Dat klinkt romantisch, maar het blijft wel hard werken. Elk optreden is ook een soort relatietest. Samen musiceren is namelijk geven en nemen, naar elkaar blijven luisteren en meebewegen."

Grenzen opzoeken

Improviseren is het geheim van een langdurige liefde volgens gitarist Marc van Vugt. "Op het podium zoeken Ineke en ik voortdurend naar elkaars (muzikale) grenzen en anticiperen we op wat er in het moment gebeurt. De crux is dat we door improvisatie ook steeds meegaan met elkaars persoonlijke ontwikkeling. Als je allebei groeit, dan blijf je elkaar opnieuw uitvinden. Het geeft onze muziek steeds een nieuw geluid maar het houdt ook onze relatie levendig."

Irritaties

Ruzie heeft het muzikale liefdesduo zelden. Natuurlijk zijn er wel eens irritaties. Maar die worden niet op het podium uitgevochten. "Negatieve gevoelens krijgen bij ons geen ruimte", verklaart Ineke. "We weten allebei dat het slecht is voor ons samenspel. Ego's zijn niet belangrijk. Op het podium is er een muzikaal kader waarbinnen we naar elkaar reageren. Ruzie maken is nooit een optie. Wat wel mag is reageren met iets wat de muziek nog beter maakt."

Edison

Ineke Vandoorn en Marc van Vugt staan wereldwijd al jaren aan de top van jazz en improvisatie. Ze treden op in theaters, op festivals en in jazzclubs over de hele wereld. Hun CD Love is a golden glue werd bekroond met een Edison. Ineke geniet ook internationaal succes met haar boek Professioneel Zingen, door zangeres Trijntje Oosterhuis ook betiteld als The Lonely Planet voor zangers. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f67878070bbd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws